IN BEELD: 10 mooiste herfstfoto's uit Utrecht

© RTV Utrecht/Jiri Glaap
PROVINCIE UTRECHT - Deze week blozen de bomen. De herfstkleuren spatten van de bomen af. Het groen is op veel plekken definitief verstoten door geel, oranje en hier en daar zelfs rood. En jullie stuurden prachtige foto's in. Maar waar komen die kleuren eigenlijk vandaan?
"Het is heel erg mooi op het moment. We zitten nu echt op het toppunt!", lacht Judith van de Vlekkert van Utrechts Landschap. Volgens Judith zijn de kleuren dit jaar extra sterk door het weer van de afgelopen tijd. "Dat heeft te maken met het zonlicht, de droogte. En het moeten koude nachten zijn. Maar vooral het zonlicht!". En juist dat weer hebben we de afgelopen dagen gezien.
Maar waarom kleuren de bladeren goudgeel? Dat heeft te maken met het stofje chlorofyl. Dat zorgt normaal gesproken voor de groene kleur in blad. "De boom maakt een kurklaagje tussen de takken en het blad. Daardoor is er geen uitwisseling van stoffen, dus ook geen chlorofyl. En door de zon op het blad, komen andere pigmenten die al in het blad zitten tevoorschijn".
En dat levert prachtige plaatjes op. Een greep uit jullie inzendingen op onze Facebookpagina. Deze prachtige plaat van Verliefd op Utrecht in Maartensdijk bijvoorbeeld:
© Verliefd op Utrecht
Maar ook in de stad is het prachtig. De wingerd van Ralph bloeit mooi tegen zijn huis in de wijk Wittevrouwen.
© Ralph Nunn
In Amersfoort vallen zelfs de kleinste dingen Gerard Glavimans op. Een echte herfstfoto!
© Gerard Glavimans
De lange lanen bij Park Broekhuizen zijn ook herfstig gekleurd.
© Nelleke van Vliet
En kijk eens omhoog, zoals Linda deed in Utrecht.
© Linda Riepe
Ook in Renswoude is de herfst goed zichtbaar. Het kasteel kleurt mooi in het ochtendlicht.
© Henny Gardebroek
De bossen in Leusden en Doorn zijn heerlijk voor een wandeling nu.
© Uafae Raissouni
© Ruby Leusden
Of loop eens een herfstig rondje door Amersfoort!
© Jan van Dijk
En de 7-jarige zoon van Marion vindt het bos in Amerongen mooi. Leuke foto!
© Zoon van Marion van Doorn
Mocht je van de herfsttinten willen genieten, schiet op. Volgens Judith duurt het niet lang meer: "Als het gaat waaien, dan kan het zo maar ineens afgelopen zijn. Maar goed, dan krijgen we weer ander mooi weer waarschijnlijk." Eind van deze maand wordt zelfs sneeuw voorspeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.