Museum Soest pakt groot uit met heel kleine kerststallen

© RTV Utrecht / Koen van den Berg
SOEST - Sinterklaas moet nog aankomen, maar bezoekers van Museum Soest kunnen vanaf deze week al in kerstsfeer komen. Het museum stelt namelijk maar liefst 200 kerststalletjes tentoon. Eigenaresse Betty van Keken vindt haar collectie heel bijzonder: "Een symbool van verbondenheid."
In het museum vind je geen grote kerststallen met alles erop en eraan. Vooral mensen die iets kleins en intiems waarderen, kunnen er hun hart ophalen. De kerststalletjes die het museum tot begin volgend jaar in haar collectie heeft zijn namelijk heel klein, zonder veel poeha.
Hoe is deze verzameling begonnen? "Het begon met een kerststal als cadeautje van een collega. Ik vond het leuk en dacht: zouden er nog meer van deze te vinden zijn?'', zo legt Van Keken uit. Dat bleek het geval, want op haar reizen rond de wereld kwam ze overal kleine stalletjes tegen. "Van Italie en Duitsland tot in Peru. Zelfs in Nieuw-Zeeland, dat toch aan de andere kant van de wereld ligt, vond ik ze."
Betty van Keken met een deel van de collectie
Betty van Keken met een deel van de collectie © RTV Utrecht / Koen van den Berg
En haar verzameling uitbreiden, dat hoefde ze gelukkig niet alleen te doen. Familie en vrienden namen op hun reizen ook stalletjes voor haar mee. "Ze zeiden dat het zo leuk was dat ik dit deed, dan wisten ze tenminste wat ze me konden geven voor mijn verjaardag'', lacht Van Keken. "Op een gegeven moment kreeg ik alleen maar stalletjes als verjaardagscadeau!''
Volgens Van Keken verschillen de stalletjes duidelijk. "De Peruaanse stalletjes bijvoorbeeld zijn kleurrijker, hebben een andere kleding, sfeer en stijl dan bijvoorbeeld de Duitse.'' Ook de materialen verschillen: bij onze oosterburen worden stalletjes vaak van hout gemaakt, terwijl ze in Zuid-Amerika ook brooddeeg, stro en bananenbladeren gebruiken.
Een 'klassieke' versie van de kerststal.
Een 'klassieke' versie van de kerststal. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Maar waarom nu al een kerstcollectie, terwijl de goedheiligman nog moet aanmeren? Bestuurslid Joke Bosland van Museum Soest: "Dat heeft te maken met ons expositierooster. We hebben vier keer per jaar een nieuwe en als we het niet nu deden kon het pas begin december, na pakjesavond." Volgens Betty was dat niet leuk geweest, vandaar dat de stalletjes nu al te bewonderen zijn.
Volgens haar straalt haar verzameling iets uit wat haar heel dierbaar is. "Het mooie aan de stalletjes is dat ze een symbool zijn van verbondenheid, het bij elkaar zijn. We hebben zelf een kleine familie, maar we horen bij elkaar." Daarom heeft ze een mooie boodschap aan iedereen. "Maak er wat van. Zorg en ondersteun, heb aandacht voor elkaar. En dat zie ik in de kerststalletjes terug."
Betty's kerststalletjes zijn tot en met 6 januari elke middag in het weekend te bewonderen in het Museum Soest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.