Stevige celstraffen voor roof van miljoenen euro's aan horloges bij Mikropakket

Politie bij Mikropakket op de nacht van de overval.
Politie bij Mikropakket op de nacht van de overval. © Menno Bausch
DE BILT/VLEUTEN - Twee mannen uit Vleuten en Den Haag zijn tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld voor een spectaculaire roofoverval bij Mikropakket in De Bilt twee jaar geleden. Bij de overval zijn voor ruim twee miljoen euro aan kostbare horloges buitgemaakt en meer dan 100 paspoorten, id-kaarten en rijbewijzen. De buit is vooralsnog spoorloos.
De zwaarste straf was voor de 41-jarige H.M. uit Den Haag. Hij kreeg als medepleger vijf jaar cel. De man heeft een lang strafblad en is herkend op bewakingsbeelden. Hij had tijdens de overval een vuurwapen, waarmee hij de medewerkers van het transportbedrijf bedreigde. Zij werden vastgebonden en stonden doodsangsten uit maar uiteindelijk raakte er niemand gewond.
Bij een huiszoeking bij de Hagenaar troffen agenten een pistool met munitie aan dat erg leek op het soort vuurwapen dat was gebruikt bij de overval. Ook had hij een muts en witte broekriem in huis die er hetzelfde uitzagen als de kledingstukken die de dader droeg. De Hagenaar houdt zelf vol dat hij onschuldig is. Hij werd na de uitspraak woedend door de parketpolitie afgevoerd.
De 27-jarige A.A. uit Vleuten is volgens de rechter medeplichtig. De medewerker van Mikropakket zette het toegangshek en de roldeur van het bedrijf open. Ook tipte hij de overvallers over de kostbare horloges en wist hij dat er die nacht geen transport meer zou komen.
A. mocht het proces de afgelopen maanden in vrijheid afwachten, maar werd direct na de uitspraak door de politie meegenomen. Hij moet van de rechter 3,5 jaar de cel in.

GETRAUMATISEERD

De twee mannen moeten in totaal ook ruim 45.000 euro schadevergoeding betalen: 30.000 aan Mikropakket en 10.000 en 5.000 euro smartengeld aan twee medewerkers van het bedrijf. Zij stonden doodsangsten uit en een van hen is zwaar getraumatiseerd door de brute nachtelijke overval.
De door de rechter opgelegde straffen vallen een stuk lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist. Met name bij Vleutenaar A.A. hield de rechtbank rekening met zijn jonge leeftijd en het feit dat hij een blanco strafblad heeft. Wel vond de rechtbank het feit dat de daders in groepsverband werkten strafverwarend.
Volgens de officier van justitie waren er nog vijf mannen bij de overval betrokken. Het onderzoek naar hen loopt nog. Van de buit ontbreekt ieder spoor. De verzekeraar heeft daarom een beloning uitgeloofd van 25.000 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.