Driebergse basisschool heeft nieuw gebouw nodig, maar nieuwbouw of renovatie?

Leerlingen van de Zonheuvel voeren actie
Leerlingen van de Zonheuvel voeren actie © RTV Utrecht / Koen van den Berg
DRIEBERGEN ZEIST - Een delegatie van CBS de Zonheuvel in Driebergen heeft gisteren in de gemeenteraad gepleit voor een renovatie van het huidige schoolgebouw. Wethouder Chantal Broekhuis is van plan om nieuwbouw neer te zetten, maar dat kan nog jaren duren.
Leerlingen van de basisschool wachten inmiddels al 12 jaar op een oplossing voor het verouderde gebouw. De school heeft te maken met kapotte ramen, gaten in het plafond en niet goed werkende toiletten. Woensdag voerde de Zonheuvel actie op het schoolplein, om de noodzaak van een renovatie aan te kaarten.

RENOVATIE

"Alles pleit eigenlijk voor de renovatie", aldus woordvoerder Thomas Verhiel. "Het is zo duurzaam: je hergebruikt materialen, je maakt het gebouw aardgasvrij, het gaat met 40 jaar net zo lang mee als nieuwbouw. Eigenlijk is het aan alle kanten een gaaf project. Plus - en dat is ons belangrijkste argument - we kunnen in januari al beginnen met de renovatie."
De gemeente lijkt heel goed in het bouwen van luchtkastelen, niet in het bouwen van scholen.
Thomas Verhiel
Verhiel merkte gisteravond dat de raadsleden geïnteresseerd waren in het renovatieplan, en ook commentaar hadden op de wethouder. "Dat plan is helemaal niet doordacht. Ze wil een onderzoek beginnen. Dat is de afgelopen 12 jaar al gedaan. En met een onderzoek is een kind niet geholpen, met een renovatie wel. Het lijkt erop alsof de gemeente in dit dossier heel goed is in het bouwen van luchtkastelen, maar niet in het bouwen van scholen."
Gisteren werd tussendoor bekend gemaakt dat de school 3,5 ton subsidie krijgt om het gebouw bij de renovatie aardgasvrij te maken. "Ik noem dat gratis geld, en een geschenk uit de hemel. Het is moeilijk te verkopen dat een gemeente als Utrechtse Heuvelrug straks met het ministerie moet gaan bellen dat ze dat geld niet nodig hebben. Terwijl het een gemeente is met ontzettend veel schulden."

NIEUWBOUW

Volgens wethouder Broekhuis ligt het wat genuanceerder. Financieel zouden nieuwbouw en renovatie elkaar niet veel ontlopen. "Maar bij een nieuw schoolgebouw kunnen we veel flexibeler bouwen. Dan is er ook ruimte om woningbouw te realiseren, voor senioren bijvoorbeeld. Bovendien kunnen we dan in plaats van bijna energieneutraal een volledig energieneutraal gebouw neerzetten. Dus als we toch die middelen moeten gebruiken..."
Het in januari beginnen met de renovatie zoals Verhiel dat voorstelt, is volgens haar niet realistisch. "Dat is een ambitieuze planning, laat ik het zo zeggen. Die voorbereiding zou ook nog enige tijd duren."
Het eventuele afslaan van de rijkssubsidie is wel jammer, geeft Broekhuis toe. "Er hadden zich 92 projecten ingeschreven, daar zijn er 12 van uitgekozen. Wij hebben ingeschat dat de kans niet groot was dat De Zonheuvel uitgekozen zou worden. Maar mocht de raad voor de renovatie kiezen, dan is het natuurlijk heel mooi dat we die subsidie kunnen inzetten."
"Het is een ingewikkelde keuze", concludeert de wethouder. "De gemeenteraad moet kijken welke optie het best is voor de school en de leerlingen. Ik heb toevallig net rondgekeken in het Revius in Doorn, een gloednieuw gebouw. Dat gun je de kinderen in Driebergen ook. Dat zal dan misschien niet zijn voor de kinderen die nu op school zitten, maar voor de toekomst, de kinderen in de komende 40 tot 60 jaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.