Rijk pompt miljoenen in FoodValley en Groene Hart

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De FoodValley en het Groene Hart krijgen miljoenen van het Rijk. De staat trekt 20 miljoen euro uit voor de plannen van de FoodValley, en 10 miljoen euro voor het Groene Hart.
De deals maken deel uit van 12 voorstellen waar de ministerraad vandaag mee akkoord is gegaan, op initiatief van de ministers Carola Schouten van Landbouw en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.
Minister Schouten laat in een reactie weten dat de kwaliteit van leven in een regio samenhangt met veel verschillende factoren. "Om er goed te kunnen wonen is zorg, onderwijs en veiligheid belangrijk maar ook ondernemerschap en het kunnen genieten van onze natuur en de prachtige landschappen die ons land rijk zijn. Samen met de regio investeren we hierin. Voor de komende jaren trekt het Rijk hier in totaal bijna 1 miljard euro voor uit en de regio zorgt minimaal voor een zelfde bedrag."
Wij zijn blij dat het kabinet de potentie van Foodvalley herkent.
René Verhulst, Regio Foodvalley

FOODVALLEY

In de FoodValley, het samenwerkingsverband waar Renswoude, Rhenen en Veenendaal deel van uitmaken, wordt met name geinvesteerd in onderzoek naar de productie van voedsel. Welke voeding draagt het beste bij aan de zorg voor verschillende patiënten, hoe kunnen meer mensen gezond en duurzaam gaan eten en hoe kunnen stallen en productietechnieken duurzamer worden gemaakt?
René Verhulst van de Regio Foodvalley denkt met de bijdrage de ambities voor gezond en duurzaam voedsel sneller en effectiever waar te kunnen maken. "Wij houden ons bezig met de vraagstukken van de toekomst. Wij zijn blij dat het kabinet de potentie van Foodvalley herkent. Met elkaar moeten we sneller omschakelen naar productie en con-sumptie van duurzaam en gezond voedsel. Dat is de deal die we met het Rijk nu verder gaan uitwerken."

GROENE HART

In het Groene Hart daalt de bodem, waardoor woningen, wegen en riolering zakken en cultureel historisch erfgoed wordt bedreigd. Het Rijk en de regio gaan kijken naar kennisontwikkeling, toekomstbestendig bouwen en vernieuwend ondernemerschap, om zo de bodemdaling tegen te gaan.
Hilde Niezen, als wethouder in Gouda bestuurlijk betrokken bij de regiodeal: "Bodemdaling is een van de grootste uitdagingen in de regio. In het Groene Hart willen en kunnen we veel maar de Rijksoverheid is een essentiële partner. Niet alleen vanwege de financiële ondersteuning maar ook om het onderwerp landelijk en internationaal te agenderen en om belemmerende wet- en regelgeving aan te passen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.