Slechtziende student in actie tegen schrappen buslijnen Schalkwijk-Uithof

Sam Hageraats overhandigt zijn petitie aan de wethouder.
Sam Hageraats overhandigt zijn petitie aan de wethouder. © RTV Utrecht
HOUTEN - Schalkwijker Sam Hageraats is niet blij met een experiment van U-OV waardoor de buslijnen die hij altijd neemt naar De Uithof verdwijnen. De vaste buslijnen 45, 49 en 149 gaan weg omdat U-OV volgend jaar start met een pilot die Uflex heet. Reizigers moeten dan een half uur van tevoren de bus bellen om hem te laten komen. Hageraats is slechtziend. Hij vindt het nieuwe systeem maar niks en begon daarom een petitie.
Hageraats woont in Schalkwijk en studeert aan de Hogeschool Utrecht op het Utrecht Science Park op de Uithof. Hij is visueel beperkt, maar maakt graag gebruik van het ov. "Op de middelbare school was het vervoer altijd geregeld. Ik werd om 7.30 uur thuis opgehaald en om 16.30 uur weer afgezet. Sinds ik studeer, kan ik zelf bepalen wanneer ik de bus pak en heb ik dus meer vrijheid."

UFLEX

Maar Hageraats is bang dat door een pilot van de gemeente en U-OV het voortaan gedaan zal zijn met zijn vrijheid. De vaste lijnen waarmee hij direct naar het Utrecht Science Park kan, worden vervangen door een zogenoemde flex-bus.
De flexbus dient een half uur van tevoren te worden gereserveerd. Dit doen reizigers door te bellen met een speciaal telefoonnummer of door een app te gebruiken. Maar volgens Sam is dit lastig voor ouderen en mensen met een beperking. "Niet iedereen kan gemakkelijk omgaan met zo'n app. Daarnaast hebben ook niet alle ouderen een smartphone, dus hoe moeten zij dan een bus reserveren?"

PETITIE

Hageraats besloot het er niet bij te laten zitten en stuurde een bericht rond in zijn wijk over het probleem. Op aanmoediging van kennissen startte hij ook een petitie die bijna 700 keer getekend is.
Vandaag overhandigde de student zijn petitie aan wethouder Kees van Dalen. "Ik denk niet dat de petitie het besluit tegengaat. Wel hoop ik dat ze er nog een keer over willen nadenken. Misschien kunnen ze er nog voor kiezen om de vaste lijnen nog wel in de spits te houden."

IN GESPREK

De overhandiging van de petitie vond vandaag plaats in de hal van het gemeentehuis in Houten. Er waren enkele betrokkenen aanwezig die de petitie hadden getekend.
Volgens wethouder van Dalen was er sprake van verschillende misverstanden, wat leidde tot kritische vragen van de aanwezigen. Na de overhandiging kon iedereen die dat wilde in een gesloten ruimte in gesprek gaan met de wethouder. Het is nog niet duidelijk wat de vervolgstappen zijn van de gemeente.
Slechtziende student in actie tegen schrappen buslijnen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.