Utrechtse carwashbaas bezorgt Wajongers baan én geluk

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
UTRECHT/SOEST - "Zonder Marco had mijn leven er heel anders uitgezien." Dat zegt Feike-Jan Grit. Hij werkt bij JK Car Care in de Utrechtse wijk Overvecht. Samen met zijn collega's gaf hij zijn baas Marco de Wit op deze Dag van de Ondernemer een speldje. "Hij is geduldig, vriendelijk en behulpzaam; dus hij heeft het verdiend."
Weinig mensen zijn zo blij met hun baas als Grit. Hij is - net als drie van zijn collega's - een Wajonger, en kan dus niet makkelijk aan werk komen. Toch heeft hij sinds kort een betaalde baan bij de autowasserette. "Daar ben ik heel blij mee. Ik heb in een half jaar meer geleerd dan ooit", zegt Grit.
En die baan bij de Carwash bevalt prima. "Het werk is afwisselend. Elke auto is anders. Ik mag auto's wassen, maar ook bijvoorbeeld stoelen reinigen." Grit is zijn baas De Wit dankbaar, vooral omdat hij veel meer doet dan alleen het bieden van werk. "Ik kan veel zelf," zegt Grit, "maar Marco helpt als ik ergens niet uitkom."
Iedereen verdient een kans.
Marco de Wit

BEKRONING

De Wit zelf is overdonderd door de lieve woorden van zijn medewerkers. Terwijl hij een traantje wegpinkt, zegt hij: "Ik ben reteblij en heel verrast. Al jaren ben ik aan het boksen om te laten zien waar ik mee bezig ben; dit is een bekroning op mijn werk."
Werken met Wajongers is geweldig, vindt De Wit. "Je moet geduld hebben, en soms nóg meer geduld, maar dan zie je iemand verder in het leven komen en zelfverzekerder worden. Dat geeft ontzettend veel voldoening."
Meer bedrijven zouden dan ook Wajongers in dienst moeten nemen, vindt De Wit. Volgens hem leven we in een harde maatschappij. "Als we een niveau hebben dat net onder het niveau valt van wat er wordt verwacht, dan deug je niet, vindt het gros van de maatschappij. Maar iedereen verdient een kans. Laat iedereen die kans ook krijgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.