"Nieuws uit eigen omgeving het belangrijkst"

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Mensen zijn het meest geïnteresseerd in nieuws over de dingen die vlakbij in de buurt gebeuren. Met die uitspraak neemt onderzoeker Piet Bakker alvast een voorschot op het Groot Utrechts Mediadebat dat aanstaande maandag plaatsvindt in TivoliVredenburg.
Het thema van het gratis toegankelijke debat maandagavond is de lokale journalistiek van Utrecht. Een van de sprekers is Piet Bakker. Hij heeft onderzoek gedaan naar de journalistiek in Nederland: "Uit elk onderzoek blijkt dat de eigen omgeving voor mensen het belangrijkst is. Veel belangrijker dan bijvoorbeeld Europa of de wereldpolitiek. Ze willen gewoon eerst weten wat er in hun eigen achtertuin of hun eigen straat en hun eigen stad gebeurt."
Bij het debat wordt onder andere besproken of het lokale nieuws de inwoners van Utrecht wel bereikt en wat er allemaal verbeterd moet worden. Bakker: "Je ziet dat bestaande platformen zoals kranten, radio en televisie minder belangrijk worden. Dat betekent dat er in ieder geval minder mensen in aanraking komen met die vorm van journalistiek."
Volgens de Utrechtse journalist Ton van den Berg, oud-eindredacteur van Oud Utrecht, is het belangrijk hierover in gesprek te gaan met Utrechters. "Om zoveel mogelijk over je eigen stad en omgeving te horen, moeten journalisten en inwoners samenwerken. Dat betekent kritische vragen van de burgers naar de journalistiek toe."
Mensen die nog wel een pittige vraag hebben voor de journalisten van onder andere RTV Utrecht, het AD, De Telegraaf en Duic.nl moeten dus maandagavond naar TivoliVredenburg. Kaarten voor het debat zijn gratis, maar moeten wel in huis worden gehaald op de website van TivoliVredenburg.
"Nieuws uit eigen omgeving het belangrijkst"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.