Wim Groeneweg geen burgemeester van Vijfheerenlanden. Of toch wel?

Politici steunen Wim Groeneweg.
Politici steunen Wim Groeneweg. © Jeannette Verplancke
VIANEN - Inwoners van Vianen zijn in actie gekomen voor hun burgemeester Wim Groeneweg. Ze willen dat Groeneweg na de fusie van Vianen tot de gemeente Vijfheerenlanden waarnemend burgemeester wordt.
Inwoners roerden zich op sociale media, nadat Het Kontakt meldde dat Groeneweg niet voor die functie in aanmerking komt. Een foto met de tekst 'Wij willen Wim Groeneweg als burgemeester' wordt veelvuldig gedeeld.

PROFIELSCHETS

Aanleiding voor alle commotie is een gesprek tussen de lijsttrekkers van de acht partijen die meedoen aan de verkiezingen voor de eerste gemeenteraad van Vijfheerenlanden aanstaande woensdag. In dat gesprek werd een korte profielschets gemaakt, met een aantal punten waaraan de waarnemend burgemeester zou moeten voldoen. Een daarvan zou zijn dat de waarnemer onafhankelijk moet zijn, dus niet reeds burgemeester in een van de fuserende gemeenten.
Burgemeester Groeneweg, die graag in aanmerking komt voor de functie in Vijfheerenlanden, zou daarmee buitenspel staan.

EIGEN LEVEN

Na het uitlekken van dat nieuws ontstond commotie. Enkele lijsttrekkers lieten vervolgens weten Groeneweg helemaal niet uit te sluiten als waarnemend burgemeester. Ze gingen zelfs met andere politici op de foto, wijzend naar een pro-Groeneweg-poster. "Die profielschets is een eigen leven gaan leiden", zegt D66-lijsttrekker Christa Hendriksen. "Wij hebben altijd gevonden dat Groeneweg waarnemer zou kunnen worden."
We hadden die profielschets niet moeten opstellen.
Maria de Jong - lijsttrekker CDA
GroenLinks-lijsttrekker Erik van Doorn bestrijdt het beeld dat is ontstaan. "De profielschets is niet opgesteld om Groeneweg eruit te werken. Ik heb geen mening over hem als burgemeester, ik heb hem pas drie keer ontmoet." 
Van Doorn noemt de profielschets 'een kort profiel met een stuk of zeven dingen'. "Alle lijsttrekkers gingen daar unaniem mee akkoord." Of in de profielschets staat dat de waarnemend burgemeester onafhankelijk moet zijn, wil hij niet zeggen.

GEEN FORMELE STATUS

De profielschets heeft overigens geen formele status. Het is een advies aan de commissaris van de Koning, die ermee mag doen wat hij wil en zelf beslist wie waarnemend burgemeester wordt.
Maar waarom al een advies uitbrengen, nog voordat er verkiezingen zijn geweest? "We zagen het als input voor het gesprek met de commissaris van de Koning na de verkiezingen", zegt Hanneke van der Leun van de VVD. "Een voorbereiding, zodat het proces sneller zou verlopen. Dit had niet naar buiten mogen komen en het verdient allemaal niet de schoonheidsprijs."

SCHULDBEWUST

CDA-leidster Maria de Jong trekt het boetekleed aan. "We hadden die profielschets niet moeten opstellen, daarmee hebben we voor onze beurt gepraat. Ons voorstel is om de profielschets in te trekken en er na de verkiezingen in de openbaarheid over te praten."
De Jong is verbaasd over alle ophef die het nieuws veroorzaakte. "Dat heeft ons op een positieve manier verrast. Ik kom zelf niet uit Vianen en wist niet dat de inwoners zo gesteld waren op hun burgemeester."

WOENSDAG VERKIEZINGEN

Woensdag zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad van Vijfheerenlanden. In de weken daarna zal duidelijk worden wie waarnemend burgemeester wordt en of dat Wim Groeneweg is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.