Trein uit Austerlitz heeft nieuwe bestemming op Westplein

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - Op het Utrechtse Westplein is vandaag een treinwagon geplaatst. De wagon is per dieplader vervoerd uit Austerlitz, waar een man de wagon uit zijn achtertuin moest halen na klachten van de buren.
Op het Westplein moet de wagon de komende drie jaar dienst doen als een plek waar je koffie kan drinken of workshops kan geven. Daarna gaat de gemeente bouwen op het plein tussen de binnenstad en de wijk Lombok.
Begin dit jaar kwam het treinstel ook al in het nieuws toen Eric Schmets uit het dorp Austerlitz 'm in zijn achtertuin zette. Buren waren daar boos over en maakten met succes bezwaar bij de gemeente Zeist.
Buurtbewoners Lombok: "Dit is een euforisch yes-moment."
Toen de burenruzie in het nieuws was, broedde een groep bewoners van Lombok op een plan voor het nieuwe Lombokpark. De gemeente zocht een tijdelijke invulling voor de locatie. De bewoners stelden voor er een ontmoetingsplek te creëren. Tussen station Utrecht Centraal en Lombok - een wijk waar oorspronkelijk veel spoorwegarbeiders woonden - leek het de initiatiefnemers mooi en symbolisch om een oude trein te gebruiken. Zo kwamen ze bij de trein van Schmets uit.
Het interieur van de wagon.
Het interieur van de wagon. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Schmets kwam ooit in Frankrijk op het idee om een wagon naar zijn achtertuin te halen. Op een trein zag hij de bestemming Gare d'Austerlitz staan, een van de grote treinstations van Parijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.