Wijk in Maarssenbroek vreest nieuwe bewoners: "Ik ben bang voor escalatie"

Voorzitter Theo Kok van de wooncommissie op de plek waar de nieuwe woningen moeten komen.
Voorzitter Theo Kok van de wooncommissie op de plek waar de nieuwe woningen moeten komen. © RTV Utrecht
STICHTSE VECHT/STICHTSE VECHT - Bewoners van Zwanenkamp in Maarssenbroek zijn fel tégen de plannen voor sociale woningbouw in hun buurt. Woningcorporatie Portaal wil aan de rand van de wijk dertig appartementen bouwen. En daar zitten omwonenden niet op te wachten.
"Dit is het laatste kleine stukje groen van Zwanenkamp", zegt Theo Kok, voorzitter van de wijkcommissie. Maar meer nog dan de natuur of het uitzicht is de wijk vooral tegen het soort bewoners dat er komt.
"De woningen zijn bedoeld voor statushouders, vluchtelingen met een verblijfstatus en voor 'maatschappelijke probleemgevallen'. Deze wijk voldoet al ruimschoots aan z'n verplichtingen. Wij vinden natuurlijk dat statushouders ook een woning moeten krijgen, maar een kwart van onze bewoners bestaat uit tien verschillende nationaliteiten. En wij vinden dat genoeg. Bovendien zijn wij de wijk met het grootste percentage statushouders." 
Tekst gaat verder na de video.
De wijk Zwanenkamp in Maarssenbroek vreest voor overlast van nieuwe bewoners

ROTZOOI

De wijk vreest dat de statushouders lastig integreren in de wijk en dat ze voor overlast kunnen zorgen. "Wat denk je dat je krijgt als je al die mensen bij elkaar zet? Een grote rotzooi", zegt een wijkbewoner. "Ik ben bang dat het gaat escaleren", laat een andere bewoner weten.

LEEFKLIMAAT

Volgens wonincorporatie Portaal heeft de gemeente nu eenmaal de behoefte aan heel veel nieuwe sociale huurwoningen. Daarom is de plek in Maarssenbroek hartstikke nodig. Portaal wil de dertig woningen ook beschikbaar stellen voor jonge starters.
Juist die mix van verschillende soorten bewoners zorgt voor een prettig leefklimaat zegt Elmy Liefferink van de woningcorporatie. "Er zijn mooie voorbeelden van projecten in Utrecht: Place2BU, Majella Wonen, waar dit heel goed werkt en er geen overlast is. Ik zou de bewoners van Zwanenkamp graag een keer uitnodigen om daar te komen kijken." Daarnaast hoeven wijkbewoners niet te vrezen dat het bouwproject kolossaal wordt, zeg ze. "We willen twee verdiepingen hoog gaan bouwen, geen flatgebouw ofzo."

GESPREK

GroenLinks-wethouder Linda van Dort begrijpt dat de mensen in de buurt zich zorgen maken over wat er allemaal gaat gebeuren, maar ze benadrukt ook dat ze het samen met de wijkbewoners wil doen. "Als de plannen wat concreter worden dan gaan wij natuurlijk met de buurt in gesprek om te kijken hoe we dit gaan realiseren. Wat heeft de buurt nodig en hoe gaan we dat doen? Volgens mij is het een hele fijne buurt om te wonen en natuurlijk willen we dat zo houden."

ENQUETE

Overigens moet de gemeente de plannen van Portaal nog goedkeuren. Dinsdagavond gaan bewoners proberen de raad ervan te overtuigen dat er een streep moet door het bouwproject. Theo en zijn medebewoners zullen zich laten horen. "Uit een enquête in de wijk blijkt dat 85 procent tégen is. Dat zegt heel veel, maar de gemeente luistert gewoon niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.