Creatieve oplossingen helpen school Odijk ook niet aan nieuwe leraar

Ouder Esther Achterberg maakte een ludiek filmpje.
Ouder Esther Achterberg maakte een ludiek filmpje. © Esther Achterberg
ODIJK - Het lerarentekort bij sommige scholen blijft hardnekkig en zelfs creatieve oplossingen werken niet altijd. Zo werd een ludiek filmpje van een basisschool in Odijk op zoek naar een nieuwe leraar duizenden keren bekeken, maar een maand later is de nieuwe leraar er nog steeds niet. Docenten en ouders van basisschool de Beurthonk zitten met de handen in het haar. Een oplossing lijkt nog niet in zicht.
Vanwege het ontbreken van de docent staat lerares Ilse van de Burgt als noodoplossing nu maandag, dinsdag en woensdag voor de groep 7/8 waar het allemaal om draait. En dat terwijl ze eigenlijk maar twee dagen les zou geven. De resterende dagen staat er een directeur of ouder met leservaring voor de klas. Ook worden de kinderen regelmatig verdeeld over andere klassen.
Omdat Van de Burgt meer lesgeeft dan de bedoeling is, heeft ze geen tijd voor andere belangrijke klussen. De lerares legt uit welk werk blijft liggen: "Denk aan dat er plannen worden geschreven hoe je in de klas aan het werk gaat en voor welke vakken. Dat er toetsen klaar liggen en op een goede manier worden afgenomen. Maar ook dat als een kind extra zorg nodig heeft dat de interne begeleider daar dan mee aan de slag gaat om extern mensen in te laten springen. Daar kom ik nu niet aan toe."

LUDIEK FILMPJE

In de hoop een leraar te vinden, besloot ouder Esther Achterberg samen met de klas een filmpje op te nemen. Die video werd duizenden keren bekeken op Facebook en op twitter gedeeld door acteur Peter Heerschop.
Dat alles leverde enkele geïnteresseerden op maar helpen deed het uiteindelijk niet. Van de Burgt: "Eén koos voor het speciaal onderwijs, een ander kon met een bekende samenwerken en een derde vond de reisafstand te groot. Op zich heel begrijpelijk maar wij zitten ermee nu."
Er zijn nog meer scholen van onze stichting die met dezelfde problemen kampen.
Ilse van de Burgt, lerares op de Beurthonk

MEER SCHOLEN

Het lerarentekort speelt ook niet alleen op De Beurthonk, aldus Van de Burgt: "Er zijn nog meer scholen van onze stichting die met dezelfde problemen kampen. Maar over het algemeen zijn die iets groter dus dan is het intern makkelijker op te vangen."

KINDEREN

De onrustige situatie voor groep 7/8 duurt al sinds het begin van dit schooljaar en heeft inmiddels niet alleen effect op leraren en ouders, maar ook op kinderen. Esther Achterberg merkt dat aan haar zoon Rowin: "Die zegt: 'Ik moet gewoon kunnen vragen wat ik wil, maar dat gaat ook niet altijd meer omdat er met invallers wordt gewerkt.' Er zit geen vastigheid meer in."
We roeien nu met de riemen die we hebben maar we zitten wel tegen onze taks aan allemaal.
Ilse van de Burgt, lerares op de Beurthonk

ZWAAR

Ook lerares Ilse van de Burgt denkt dat het niet lang kan doorgaan op deze manier: "We hebben gelukkig de kinderen nog niet naar huis hoeven sturen maar op een gegeven moment ontkom je daar niet aan." De lerares gaat door: "We roeien nu met de riemen die we hebben maar we zitten wel tegen onze taks aan allemaal. Want iedereen heeft zijn eigen klas en als je daar nog een paar kinderen van een andere groep bij krijgt dan is dat heel veel. En dat is zwaar."
De Beurthonk in Odijk is dus op zoek naar een leraar of lerares voor de woensdag, donderdag en vrijdag. Mensen die daar wel oren naar hebben, kunnen een kijkje nemen op de website van de school.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.