Diabetes Fonds verklaart de oorlog aan toegevoegde suikers met uitdaging

Ook in veel frisdranken en sappen zit teveel suiker.
Ook in veel frisdranken en sappen zit teveel suiker. © ANP
UTRECHT - Dat vier scheppen suiker in de thee niet gezond is, dat weten de meeste mensen wel. Maar dat je ook moet oppassen met erwten in blik of tomatenketchup is wellicht nieuws. Om mensen bewust te maken van de gezondheidsrisico's van teveel zoetigheid daagt het Diabetes Fonds in Amersfoort met de Nationale Suiker Challenge iedereen uit om een week geen toegevoegde suikers te consumeren.
En zo'n week zonder toegevoegde suiker is moeilijker dan het lijkt. Want ook in producten waar je het niet van verwacht, zit vaak suiker om het lekkerder te maken. Rens Vandeberg van het Diabetes Fonds pikt die stiekeme dikmakers er zo uit: "Neem bijvoorbeeld tomatenketchup. Normaal wordt aan tomatenketchup suiker toegevoegd omdat ie dan extra zoet smaakt, langer houdbaar is of een betere structuur heeft. Maar eigenlijk heeft ie dat helemaal niet nodig."
Rens Vandeberg (Diabetes Fonds) pikt stiekeme dikmakers er zo uit
En het gaat vaak ook niet om subtiele hoeveelheden toegevoegde suikers. Vandeberg gaat even door over de ketchup: "Het gaat niet om een heel klein beetje maar echt om suikerklontjes. Als je dat opstapelt, kom je net zo hoog als de fles zelf. En da's toch niet heel erg gezond."
Bij een blikje cola krijg je al veel teveel binnen. Dan neemt je risico op diabetes type 2 met 20 procent toe.
Rens Vandeberg, Diabetes Fonds
Vooral ook omdat mensen al snel meer suiker binnenkrijgen dan gezond is: "Als man mag je ongeveer 15 suikerklontjes aan toegevoegde suiker binnenkrijgen. Bij een blikje cola krijg je al veel teveel binnen. Dan neemt je risico op diabetes type 2 met 20 procent toe."
Een beetje hulp is dus handig. Vandaar dat het Diabetes Fonds met de Suiker Challenge komt. Deelnemers krijgen daarbij elke dag een emailtje met handige tips en recepten. De challenge begint vandaag en is op 25 november afgelopen. Inschrijven kan op de site van het Diabetes Fonds.
Jongere: "Geen frisdrank door de week. Maar wel chips."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.