Margreet: terugblik op 2018, de warmste zomer in drie eeuwen!

© RTV Utrecht
AMERSFOORT/COTHEN - In deze laatste weken van het jaar blikt Margreet terug op het nieuws van 2018. Wat gebeurde er ook alweer de afgelopen 12 maanden? En over wie of wat hadden we het heel veel? Nou, over het weer bijvoorbeeld!
Want wat hadden we een warme zomer! De warmste in drie eeuwen, bleek achteraf zelfs. Dat vonden veel mensen heerlijk.Het tropische weer, daar kon menigeen wel aan wennen. We zwommen in beekjes, plassen, rivieren en natuurlijk in zwembaden. En die braken zo'n beetje allemaal hun bezoekersrecords. Neem nu het Bosbad in Amersfoort.
Toen we het jarenoude bezoekersrecord van 83.000 braken, gingen de bubbels open!
Daniëlle Hamming
"Het zwemwater is megagezond, daarom zien wij er nog zo goed uit."
"Het zwemwater is megagezond, daarom zien wij er nog zo goed uit." © RTV Utrecht

BUBBELS

"In een normaal jaar hebben gemiddeld zo'n dikke 40 duizend bezoekers. Dit jaar gingen we ruim over de 90 duizend heen. Dat is ongekend", lacht bedrijfsleidster Danielle Hamming. "Je begrijpt dat er wel een flesje bubbels is open gegaan!" Er zaten dagen met meer dan 3500 bezoekers tussen. "Soms is het dan wel nodig extra alert te zijn", vult collega Annemarie Jongedijk aan. "Vooral als er een moeder komt die haar peuter kwijt is moet je alle zeilen bij zetten, maar gelukkig vonden we de kleintjes altijd weer en is er niets ernstigs gebeurd deze zomer."
"De maïs is in de stress gekomen."
"De maïs is in de stress gekomen." © RTV Utrecht

DROOGTE

Minder gelukkig met het weer waren de boeren in de regio. Die bekeken de droogte met lede ogen. Boer Niek van der Horst uit Cothen is er rustig onder gebleven: "Je kon er toch niks aan doen". Zijn maisoogst - voer voor zijn melkkoeien - is duidelijk kleiner dan voorgaande jaren, "maar gelukkig heb ik nog wel een voorraadje achter de hand." Op de vraag of dat ook voor andere boeren geldt, antwoordt hij minder zeker. "Ik weet het niet, maar ik vrees dat niet iedere collega genoeg voer heeft. Dan moet er deze winter dus bijgekocht worden óf moeten er koeien weg. Dat is een financiële strop."
Margreet: De droge warme zomer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.