Condoomadvies op Utrecht Centraal: "Ga dat avontuur aan!"

© Pixabay
UTRECHT - Iets uitkiezen wat je leuk vindt, passen in een hokje en als het bevalt: afrekenen maar. In de meeste kledingwinkels is dat toch wel de normale gang van zaken. Bijzonderder wordt het als je diezelfde praktijk toepast op een ander gebruiksvoorwerp, namelijk condooms. Vanaf vandaag kan het in Utrecht.
Op station Utrecht Centraal opende vanochtend de pop-up condoomwinkel zijn deuren. De hele week kunnen bezoekers hier met behulp van een adviseur hét ideale condoom aanschaffen. "De laatste jaren is er een heel divers aanbod aan condooms op de markt gekomen", aldus arts infectieziektebestrijding Hanna Bos van Soa Aids Nederland.
"Extra groot, klein, dik en dun. Maar ook met extra pleziereffecten, zoals tintelingen, knopjes en vleugeltjes. En er zijn bijvoorbeeld condooms die helpen om minder snel klaar te komen. Zie het ook als iets leuks en ga dat avontuur aan, want een condoom is tegenwoordig écht anders dan pakweg tien of twintig jaar geleden."

GESPREK OVER VEILIG VRIJEN

Toch is het condoomgebruik niet alleen maar bedoeld voor meer plezier. De initiatiefnemers hopen ook dat met het openen van deze condoomwinkel het gesprek over veilig vrijen weer losbarst. Want condoomgebruik in Nederland is afgenomen, terwijl er juist meer soa's worden aangetroffen.
Bos: "Er wordt wel meer op soa's getest, wat natuurlijk hartstikke goed is, maar beter is het nog om te voorkomen dat je een soa oploopt. We vinden dat veilig vrijen weer het gesprek van de dag moet worden. Tegelijkertijd willen wij ook de overheid oproepen om weer een nieuwe publiekscampagne over veilig vrijen mogelijk te maken."
Het brengt namelijk wel degelijk gevaren met zich mee. "Op de lange termijn kan chlamydia bijvoorbeeld leiden tot onvruchtbaarheid. Ieder jaar zijn er 500 vrouwen die daardoor onvruchtbaar blijken. Dat is iets waar je op je achttiende misschien nog niet zo mee bezig bent, maar wat op de lange termijn vreselijk kan zijn."

ADVISEUR

Om mensen een klein handje te helpen in hun zoektocht naar het ideale condoom, is er in de pop-up store een adviseur aanwezig die het winkelend publiek helpt aan een passend exemplaar. En net als in een gewone winkel kan dat eerst even in een pashokje worden uitgetest. "Soa Aids Nederland heeft ook een advieschat op de site, die mensen hierbij kan helpen", aldus Bos.
Tot en met zondag staat de winkel nog op Utrecht Centraal, daarna zijn mensen aangewezen op speciale winkels zoals de Condomerie of webshops.
Condoomadvies op Utrecht Centraal: "Ga dat avontuur aan!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.