'Koude rillingen' bij herdenking gefusilleerde verzetshelden Soesterberg

Bij de herdenking werd de taptoe geblazen.
Bij de herdenking werd de taptoe geblazen. © RTV Utrecht
SOESTERBERG - "Koude rillingen over je lichaam", zo omschrijft Cees Vos van het comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg het gevoel tijdens de jaarlijkse herdenking van de 33 van Soesterberg. Die herdenking vond vanmiddag weer plaats in het bos waar de 33 verzetshelden op 19 november 1942 werden gefusilleerd door de Duitse bezetter.
Cees Vos vertelt over het soort mannen dat werd doodgeschoten: "Dat waren mensen die in het verzet zaten en allerlei sabotagedaden pleegden en die, waarschijnlijk door verraad, door de Duitser zijn opgepakt. En zoals in heel Nederland gebeurde, zijn ze door de Duitse rechtbanken ter dood veroordeeld. Want die Duitsers vonden dat ze daden verrichten tegen de eigen, Nederlanse bevolking. Dus ze draaiden het een beetje om. Het was natuurlijk puur gericht tegen de Duitsers, maar die zeiden: 'Je benadeelt ook je eigen bevolking.' Dat was pertinent niet waar."

DRIE VERZETSGROEPEN

De groep van 33 bestond uit drie verschillende verzetsgroepen uit het land: één uit de omgeving van Deventer-Terwolde-Twello-Voorst, één uit Amsterdam en één uit de omgeving van Almelo-Hengelo. Het ging om verzetsmannen die werkten als metaalbewerker, stukadoor of banketbakker.

MASSAGRAF

De herdenking was op de plek waar de 33 werden doodgeschoten en begraven. Na de oorlog zijn hun lichamen uit het massagraf gehaald en opnieuw begraven op verschillende plekken in het land.
Kinderen zeggen de namen van de slachtoffers op tijdens de herdenking.
Kinderen zeggen de namen van de slachtoffers op tijdens de herdenking. © RTV Utrecht

KINDEREN

Tijdens de herdenking zeiden leerlingen van basisschool De Egelantier de namen van de 33 mannen uit hun hoofd op. Een mooi moment, aldus Cees Vos: "Het is dan doodstil en die kinderen staan die namen te noemen. Je hoort de vogels. Je hoort een beetje wind, want het is midden in de bossen. Dan heb je de koude rillingen over je lichaam."
Cees Vos over herdenking 33 van Soesterberg: "Koude rillingen"
COMITÉ WIL DOOR
Als het aan het comité 4 en 5 mei ligt, was vandaag niet de laatste herdenking. Het comité wil door: "Omdat er nog steeds familieleden komen." De herdenking in Soesterberg leeft volgens Cees Vos nog steeds, in Nederland én daarbuiten.
Op de herdenking komen nog altijd veel familieleden af.
Op de herdenking komen nog altijd veel familieleden af. © RTV Utrecht

BLOEMEN UIT CANADA

Vos geeft het voorbeeld van de in Soesterberg op 35-jarige leeftijd gefusilleerde Johannes Rodert. Zijn zoon woont tegenwoordig in Canada maar liet vandaag via een kennis uit Deventer bloemen leggen.
Zulk soort verhalen zijn voor Vos een reden om voorlopig door te gaan met herdenken: "Zolang als de familieleden dat willen. Verleden jaar waren er ook familieleden die zeiden: 'Het was 75 jaar geleden. Er is een nieuw boekje uitgebracht over de 33 van Soesterberg. Dit is voor ons een mooie afsluiting.' En er komen natuurlijk ook mensen te overlijden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.