RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeestersrel Vijfheerenlanden: "Schending van integriteitscode"

VIJFHEERENLANDEN - Twee dagen voor de verkiezingen in Vianen, Leerdam en Zederik gaat het alleen maar over een gelekte profielschets van de waarnemend burgemeesterskandidaat.Afgelopen weekendkwam naar buiten dat lijsttrekkers daarover vertrouwelijkmet elkaar hebbengesproken. Politici in de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlandenzijndaarniet blij mee.

Wethouder Harry van Tilburg van VHL Lokaal in Vianenwas niet bij het gesprek. Afgelopenweekend stapte hij toch naar nieuwssite enlokale krant Het Kontaktom te laten wetendat hij het niet eens is met de profielschets. En vanzijn kritiekpunten is dat de voorkeur uitgaat naar een onafhankelijk persoon. Dat criterium zou de huidige burgemeester van Vianen Wim Groeneweg buitenspel zetten.

Veel inwoners van Vianen hebben daar negatief op gereageerd.Er zijn posters opgehangen met teksten als 'Wij willen Wim Groeneweg als burgemeester' en ook de lijsttrekkers van D66, ChristenUnie en PvdA willen een nieuw burgemeesterschap van Groeneweg in de toekomst niet uitsluiten.

POLITIEK TUMULT
Binnen VHL lokaal heeft de situatie tot tumult geleid. Lijsttrekker Teus Meijdam wil niet veel over de kwestie kwijt. Hij en zijn collega's praten zelfs tijdelijk niet met elkaar. "Binnen de partij is radiostilte afgesproken over het onderwerp. De partij moet even tot rust komen." Op de vraag of iemand een integriteitscodeheeftoverschreden antwoordt hij bevestigend. "Wie dat is, moet z'n conclusies maar trekken."

Het gesprek tussen de lijsttrekkers had een vertrouwelijk karakter bevestigen meerdere bronnen, onder wie PvdA-lijsttrekker Joop van Montfoort. Hij is er woest over dat de vertrouwelijkheid is geschonden. Ook de beoogd griffier was bijhet gesprekaanwezig. Een woordvoerder van de nieuwe gemeente reageert: "We betreuren zeer wat er allemaal gebeurd is. Met de nieuwe gemeenteraad en college gaan we jaarlijks in gesprek over integriteit."

DIT HAD NOOIT NAAR BUITEN MOGEN KOMEN
Al sinds september zijn alle lijsttrekkers in overleg met elkaar omdat er na de verkiezingen een korte periode is om alles bestuurlijk voor elkaar te krijgen. PvdA-lijsttrekker Van Montfoort: "We hebben straks vijf weken om een college te vormen en we hebben een burgemeester nodig voor Vijfheerenlanden. Om tijd te winnen hebben we van alles besproken en onder andere over wat we vrijblijvend willen meegeven aan de commissie die straks de commissaris van de koning adviseert."

Tirtsa Kamstra (ChristenUnie) bevestigt dit. "Er is geen sprake van achterkamertjespolitiek. We hebben over veel dingen gedacht: misschien kunnen we er procesmatig al wat van vinden zodat die tijd bespaard is na de verkiezingen. Punten waar we het over eens zijn, daar hoeven we dan na de verkiezingen geen tijd aan te verspillen." De lijsttrekkers benadrukken dat zij niet gaan over de uiteindelijke profielschets voor de waarnemend burgemeester.

NIEUWE BURGEMEESTER
Voor 1 januari 2019 benoemt commissaris van de koning Willibrord van Beek een waarnemend burgemeester voor Vijfheerenlanden. "Een procedure die zorgvuldig en in de juiste volgorde wordt doorlopen", laat een woordvoerder van de provincie schriftelijk weten. Na de gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande woensdag gaat Van Beek twee dagen later voor het eerst officieel in gesprek over mogelijke kandidaten. "De commissaris van de koning vindt de huidige discussie prematuur. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet", vervolgt de reactie.

Vanavond komen de fractievoorzitters van de politieke partijen in Vianen bij elkaar om over de kwestie te praten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -