Onderzoek naar psyche treinaanrander bijna klaar, begin volgend jaar inhoudelijke zitting

© RTV Utrecht / Annet Schut
UTRECHT - Het onderzoek naar de psychische gesteldheid van de 22-jarige Amjad A. uit Utrecht wordt woensdag afgerond door het Pieter Baan Centrum. De man wordt ervan verdacht dat hij zeker vier meisjes heeft aangerand, onder meer in de trein. Vandaag was er een voorbereidende zitting. Een strafeis wordt begin volgend jaar verwacht.
De treinaanrander, zoals A. wordt genoemd, sloeg op 5 februari toe in een coupé tijdens een reis van Emmen naar Coevorden. Hij probeerde een meisje te zoenen en greep haar in haar kruis. Bij een fietsenstalling randde hij het slachtoffer opnieuw aan. Uiteindelijk wist ze weg te rennen. De man was een paar maanden later te zien op camerabeelden in Opsporing Verzocht. Na een tip bleek dat hij al bijna twee maanden vastzat voor drie soorgelijke aanrandingen in Utrecht. Hij sloeg daar toe op 14, 15 en 16 februari volgens het Openbaar Ministerie.
De van oorsprong Syrische A. wordt ervan beschuldigd dat hij zijn eerste slachtoffer in Utrecht achtervolgde vanaf de bushalte. A. zou zeer dicht op haar zijn gaan staan en haar billen hebben betast. Pas toen het meisje dreigde dat ze zou gaan schreeuwen, stopte hij.
Een ander slachtoffer betastte hij op de roltrap bij het Centraal Station in Utrecht. "Wie denk je wel dat je bent", zei het meisje. A. nam even later dezelfde bus en stapte in Zuilen bij dezelfde halte uit als het slachtoffer. Vervolgens betastte hij haar. Een derde slachtoffer in Utrecht werd aangerand en achtervolgd. A. zou haar hebben opgewacht toen ze een winkel in Hoog Catharijne in vluchtte.
De verdachte en zijn advocaat waren vandaag niet bij de zitting. Het lukte de rechtbank niet direct een definitieve datum voor de inhoudelijke behandeling vast te stellen. Hoogstwaarschijnlijk wordt het ergens tussen half januari en half februari. De zaak is voor onbepaalde tijd geschorst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.