Blijvende verdeeldheid over spoortunnel Maarsbergen

Door de weg onder het spoor door te laten gaan, moet er een einde komen aan de files op de provinciale weg vlakbij de A12.
Door de weg onder het spoor door te laten gaan, moet er een einde komen aan de files op de provinciale weg vlakbij de A12. © RTV Utrecht
MAARSBERGEN - Nu er een duidelijk idee op tafel ligt voor de onderdoorgang in Maarsbergen, is het dorp nog steeds sterk verdeeld over de keuze voor de zogeheten westvariant van de provincie Utrecht. Liefst zes insprekers waren gistermiddag op bezoek in het provinciehuis om hun kritiek kenbaar te maken.
De N226 moet vlakbij de A12 op de schop omdat het verkeer er continu vaststaat. Al sinds 2005 zoekt de provincie een oplossing voor het complexe probleem. Bij de aanpak hoort een spoortunnel, een rotonde en de verplaatsing van twee tankstations. Ook gaat het project inmiddels meer dan 50 miljoen euro kosten, zo rekende gedeputeerde Dennis Straat een aantal weken geleden voor aan de Statenleden.

KRITISCHE BEWONERS

De provincie kreeg eerder het verwijt te weinig bij de totstandkoming van de plannen betrokken te zijn geweest. Maar ondanks de vele bijeenkomsten die volgden en het meer betrekken van inwoners, waren er gisteren weinig vrolijke gezichten in de Statenzaal. Het draagvlak voor de plannen was ver te zoeken.
We leggen ons erbij neer dat de westvariant voor onze deur komt te liggen
Bewoner van de Engweg
De bewoners van de Engweg in Maarsbergen vinden dat ze duidelijk aan het kortste eind trekken. "We leggen ons erbij neer dat de westvariant voor onze deur komt te liggen", aldus een van de insprekers.

BUITENPLAATS AANGETAST

Ook de eigenaren van Landgoed Maarsbergen eisen compensatiemaatregelen. "De historische buitenplaats wordt steeds meer aangetast. Daar moet iets tegenover staan."
En zelfs "over de kleine details", zoals het verplaatsen van de enige bushalte die Maarsbergen rijk is, werd in de Statenzaal kritiek geuit. "Voor mensen met een beperking is 200 meter lopen heel veel", zo zei een van de vele belangenverenigingen uit het dorp.

CONSENSUS

Veel van de commentaren klinken de politici bekend in de oren. D66-Statenlid Marc de Droog gaf te kennen teleurgesteld te zijn over de grote verdeeldheid onder de bewoners. "Het is aan ons als provincie dat de neuzen dezelfde kant op staan. We zijn nu alweer een jaar verder en het is nog niet gelukt."
Toch wil gedeputeerde Straat er wel het tempo in houden. "Nu doorgaan is wel een oplossing om die eenheid er in te krijgen", zei de bestuurder in reactie op de zes insprekers. Hij gaf aan dat het nu tijd is om keuzes te maken "Elke variant knelt uiteindelijk een beetje."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.