Opnieuw spanning om jaarrekening provincie, accountant wil meer onderzoek

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Kan er eindelijk een klap worden gegeven op de jaarrekening van de provincie Utrecht? Het was de vraag die bij zowat alle statenleden leefde gisterenavond. Nu het integriteitsrapport over de Uithoflijn vorige week is uitgebracht, moet de deadline van goedkeuring in december gehaald kunnen worden. Dat was althans het idee.
Het onderzoek, van honderden pagina's dik, was namelijk de belangrijkste reden waarom er nog geen krabbel onder de jaarrekening van 2017 staat. Zolang die handtekening er niet is, bestaat de kans dat de provincie Utrecht onder toezicht van minister Ollongren komt te staan. Subsidies vanuit Den Haag kunnen dan worden opgeschort. Dus zowel statenleden, als gedeputeerde en de accountant EY waren met smart op de resultaten van het onderzoek aan het wachten.

OP DE REM

Maar ondanks dat de conclusies daarvan er nu al een week zijn, was het diezelfde accountant die gisterenavond tijdens een commissievergadering op de rem trapte. "Wij realiseren dat er veel belangen spelen bij het afronden van de jaarrekening, maar ik benadruk dat we onafhankelijk onderzoek moeten doen", zo gaf EY aan in een update in een korte Powerpoint-presentatie. Ze willen zorgvuldig hun eigen onderzoek nu afronden.
Wij realiseren dat er veel belangen spelen bij het afronden van de jaarrekening.
Accountant EY neemt nog even de tijd

TIJD TIKT WEG

Maar dat geduld is er onder de statenleden niet. Dat was de sfeer die tijdens de hele bijeenkomst in de lucht hing. De deadline is al door minister Ollongren verschoven naar december, want eigenlijk moest deze zomer het afschrift al bij Binnenlandse Zaken op de deurmat ploffen.
Statenleden vrezen nu dat de maatregelen vanuit Den Haag serieuze vormen gaan aannemen. Ook gedeputeerde Straat vindt dat zorgelijk, maar had het scenario altijd al in het achterhoofd. "Ik heb dat steeds tegen u gezegd, dat het spannend blijft."

AFRONDING

Wat heeft de accountant nog nodig om de jaarrekeningsoap te beëindigen? De ogen verschuiven van het Integis-onderzoek naar twee andere onderzoeken: die van de Utrechtse Rekenkamer en die van de Randstedelijke Rekenkamer. Beide gaan over de Uithoflijn en van beide worden de komende weken de resultaten verwacht. De accountant zou die ook graag willen inzien.
Daarnaast is EY bezig om de uitkomsten van het Integis-onderzoek naast documentatie van de provincie te leggen. Het zogeheten verificatieproces. En ook daarna moeten er nog andere stappen worden gezet om de jaarrekening goed te kunnen keuren. Als het überhaupt goedgekeurd kán worden.

MEER GEDULD

Oftewel: het geduld van de provincie Utrecht en minister Ollongren wordt na meerdere keren uitstel opnieuw op de proef gesteld. Maar er is nog tijd. En die tijd geeft bij Gedeputeerde Staten dat laatste sprankje hoop dat alles met een sisser afloopt. Op 10 december is de laatste kans voor de provincie om de jaarrekening van een bomvolle agenda af te kunnen strepen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.