RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Leerdam betreurt burgemeestersrelletje Vijfheerenlanden

1/2
VIJFHEERENLANDEN - Tjerk Bruinsma, de burgemeester van Leerdam, 'betreurt de publiciteit' over wie de nieuwe waarnemend burgemeester van de fusiegemeente Vijfheerenlanden moet worden. Na een gelekte profielschets lieten veel politici uit Vianen, Zederik en Leerdam zich in het openbaar uit over de benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester. Maar volgens Bruinsma is de wet duidelijk, en is het uiteindelijk aan de commmissaris van de koning om een waarnemend burgemeester aan te stellen.

Morgen zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Vianen, Leerdam en Zederik, de gemeentes die samen de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden gaan vormen. Bruinsma reageert nu omdat hij verantwoordelijk is voor een ordelijk verloop van die verkiezingen.

Na de verkiezingen gaan de fractievoorzitters van de politieke partijen praten met de commissaris van de koning over wat voor waarnemend burgemeester zij willen. De commissaris stelt die aan. Dat gebeurt voor 1 januari 2019.

PROFIELSCHETS GELEKT

Afgelopen weekend bleek dat de lijsttrekkers van de verschillende partijen al contact met elkaar hebben gehad over welke eigenschappen hun ideale burgemeester heeft. Daar is een profielschets uit gekomen en die is uitgelekt.

GROENWEG POPULAIR

Uit de gelekte profielschets bleek dat de voorkeur werd gegeven aan een onafhankelijk persoon. Dat zou de huidige burgemeester van Vianen, Wim Groeneweg, buitenspel zetten. Groeneweg is erg populair bij sommige inwoners van Vianen. Zij begonnen een postercampagne.

Eerder zei burgemeester Groeneweg tegen lokale nieuwssite en krant het Kontakt dat hij zich graag had willen inzetten voor de nieuwe fusiegemeente.

 Bewoners Vianen begonnen postercampagne voor Wim Groeneweg. Bewoners Vianen begonnen postercampagne voor Wim Groeneweg. | Foto: Jeannette Verplancke

'BETREURT'

Bruinsma laat via zijn woordvoerder aan RTV Utrecht weten dat hij alle publiciteit over de waarnemend burgemeester 'betreurt'. Volgens de waarnemend burgemeester van Leerdam zijn de procedures kraakhelder. De fractievoorzitters mogen na de verkiezingen hun wensen doorgeven aan de commissaris van de koning maar het is uiteindelijk die commissaris van de koning die een burgemeester aanstelt.

Bruinsma: "Ik heb alle vertrouwen in de commissaris om een passende waarnemend burgemeester aan te stellen. Een burgemeester die de gemeenteraad stuurt en steunt in de eerste fase na de herindeling."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -