Leerlingen basisschool Utrecht vieren kinderrechtenfeest: "Ouderen moeten beter luisteren"

Archief.
Archief. © Caspar Huurdeman
UTRECHT - Naar school gaan, je mening geven en een gezond leven leiden: het is nog steeds niet voor alle kinderen in de wereld weggelegd. Daarom wordt er vandaag, tijdens de Internationale Dag van de Kinderrechten, op basisschool De Klopvaart in Utrecht het kinderrechtenfeest gevierd.
In Nederland hebben kinderen het over het algemeen vrij goed, maar volgens wethouder jeugdzorg Victor Everhardt kan er nog steeds beter geluisterd worden door ouderen. "We hebben in het verleden heel veel georganiseerd voor kinderen, maar nooit echt aan ze gevraagd wat ze zelf belangrijk vinden. Ze voelen zich vaak ongehoord", lichtte Everhardt vanmorgen toe bij Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht.

KINDERRECHTENSTAD

In 2015 was Utrecht uitgeroepen tot mensenrechterstad. "Ik vroeg mij toen af: 'zijn wij ook kinderrechtenstad?'", vertelde de wethouder. Bij rondvraag langs verschillende scholen bleek er veel onvrede te zijn bij leerlingen. "Luister ook eens naar ons", was de gezamenlijke oproep. Volgens Everhardt is er toen meer oor gekomen vanuit de raad voor de mening van kinderen.
Er is in die tijd een duidelijk beeld ontstaan wat kinderen graag anders zouden zien. "Ouderen moeten meer met elkaar praten, en praat dan vervolgens ook weer met het kind. Ga niet belangrijke dingen doen, zonder het kind erbij te betrekken. Dat staat ook centraal tijdens de debatten vandaag op de basisschool", aldus Everhardt.

DEBATTEREN

Het Kinderrechtenfeest begint vanmiddag. De kinderen van school debatteren onder leiding van de wethouder over kinderrechten, maken de kinderrechtenpuzzel van Unicef, versieren cake en doen mee aan spelletjes. Alle ideeën worden verzameld en gaan volgens Everhardt besproken worden door de raad.
Wethouder Everhardt gaat debatteren op kinderrechtenfeest in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.