Record aantal geiten in Utrecht, zelfs na stop op vergunningen

Archief.
Archief. © Geertjes Hoeve, Facebook
PROVINCIE UTRECHT - Het gaat goed met de melkgeit in Utrecht. Door een steeds grote vraag naar de populaire geitenkaas is in 2018 het aantal dieren bij veehouders gegroeid naar een recordhoogte. En dat terwijl er in juli dit jaar preventief een stop op vergunningen voor nieuwe geitenboeren van kracht werd.
Het vermoeden bestaat namelijk dat veel geiten in de omgeving zorgen voor longontstekingen, daar wordt op dit moment nog onderzoek naar gedaan. Volgens Jos Tolboom, geitenboer in Hoogland, betekent de stop voor vergunningen niet meteen een stop van de geitenpopulatie in Utrecht. "Mensen die al een vergunning hadden, konden gewoon hun dieren stallen", verklaart Tolboom de aanhoudende groei van geiten. "Maar boeren die nu een vergunning willen, krijgen die niet en kunnen hun dieren nergens meer kwijt."
Tolboom verwacht dan ook dat de het aantal geiten volgend jaar gewoon nog meer zal toenemen. "Maar daarna is het echt afgelopen, mocht het onderzoek langer duren dan 'een aantal maanden', aldus de Hooglander. "Dat is nu nog even afwachten."

LONGONTSTEKING

Voor het onderzoek wordt er gekeken naar het effect van een groot aantal geiten op het aantal longontstekingen. Op dit moment is het nog gissen of dit ook echt met elkaar in correlatie staat. Tolboom betreurt de situatie, maar hij zit er ook niet op te wachten "dat zijn buren ziek worden door zijn geiten", zegt hij tegen Radio M Utrecht.
Geitenboer Hoogland: "Wil niet dat mijn buren ziek wordend door mijn geiten"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.