Bewoners Lopikerwaard zoeken naar vriendelijke aanpak van gevaarlijke polderweggetjes

Bewoners zijn de hardrijders op de polderweggetjes zat.
Bewoners zijn de hardrijders op de polderweggetjes zat. © RTV Utrecht
BENSCHOP - Bewoners van de Lopikerwaard zeggen hun leven niet zeker te zijn op de vele polderweggetjes in het gebied. Daar wordt volgens hen veel te hard gereden. Reden om in actie te komen, vinden ze, maar wél op een vriendelijke manier.
De inrichting van de weggetjes op de rand van IJsselstein zorgt ervoor dat automobilisten eigenlijk vanzelf het gaspedaal induwen, legt een bewoonster uit. "De weg nodigt uit om te hard te rijden. Hij is eigenlijk iets te breed en iets teveel ingericht voor auto's. Dus je kan ook hard langs elkaar."
En dat leidt tot gevaarlijke situaties, aldus de bewoonster: "Auto's die echt heel hard rijden, auto's die rakelings langs elkaar heen gaan, fietsers die van de weg worden gedrukt. Er zijn veel huisdieren aangereden, mensen van de fiets gereden, er liggen regelmatig auto's in de sloot."
Bewoonster: "Er zijn veel huisdieren aangereden"

OPLOSSING

Volgens een andere bewoner is een slimmere inrichting van de weg de oplossing: "Op de Noord IJsseldijk hebben ze rode fietspaden naast de weg liggen waardoor die optisch smaller lijkt. Dat zou ik op de Achtersloot ook willen hebben. Ik hoop dat ze op die manier de snelheid eruit kunnen halen."
'Slimmere inrichting van de weg is de oplossing'
Vanavond gaan de bewoners samen met het Streekfonds brainstormen over dit soort slimme oplossingen. Klaas Hemke zet zich namens het Streekfonds in voor een betere leefomgeving en hij ziet wel wat in het plan om de wegen in te richten met geverfde fietspaden. Ook noemt hij een andere bestrating als manier om automobilisten onbewust langzamer te laten rijden.
Vriendelijk is mooier.
Klaas Hemke, Streekfonds

VRIENDELIJK

Want belangrijk voor de bewoners en het Streekfonds is dat de vriendelijke volksaard van Lopikerwaard behouden blijft. Doel is de vele automobilisten niet tegen zich in het harnas te jagen. Hemke: "Vriendelijk is mooier. Je leefomgeving wordt er ook mooier van. Dat is wat we allemaal willen. Met allemaal afschrikwekkende maatregelen, daar wordt het een beetje agressief van. Het kan veel leuker."
De brainstorm-sessie vindt vanavond plaats in het Dorpshuis XXL in Benschop en begint om 20.00 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.