VVD: "Duurzaamheidslessen voor de basisschool"

© Melvin Redeker (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - Kinderen op de basisschool moeten meer gaan leren over duurzaamheid. Dat vindt de Utrechtse VVD. Volgens de partij moeten de scholieren opgeleid worden om klimaatverandering verder tegen te gaan. De gemeente zou dat klimaatonderwijs moeten gaan stimuleren, volgens de liberalen.
Raadslid Martijn van Dalen stelt vandaag schriftelijke vragen aan het college. Hij geeft daarmee aan dat goed onderwijs op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid bij basisschoolleerlingen van groot belang is. "In een tijd waarin de gevolgen van klimaatverandering duidelijk worden, vind ik het noodzakelijk om de volgende generaties op te leiden om het beter te doen," zegt de VVD-er. "Een nieuwe generatie die het vanzelfsprekend vindt om zero emissie te reizen, die het vanzelfsprekend vindt om afval te recyclen tot nieuwe grondstoffen, en die van kinds af aan heeft geleerd om afval niet op straat te gooien, en dus ook niet op het strand, in de zee of in een rivier."

IN DE NOORDZEE

Het raadslid heeft zich met zijn idee laten inspireren door een project 'In de Noordzee' van Fiona van Doorn uit Lopikerkapel. Van Doorn trekt met een lespakket langs basisscholen. Tijdens een gastles leert ze hen dat de Noordzee een bijzondere zee is vol leven en bijzondere dieren, waar je respectvol mee om hoort te gaan. Het doel is onder andere om kinderen te leren om geen plastics te laten slingeren, maar in de prullenbak te gooien, omdat losliggend plastic uiteindelijk in de zee kan eindigen.
De liberaal Van Dalen vindt dat meer kinderen in Utrecht dit soort lessen moeten krijgen. Toch vindt hij de invulling van het onderwijs een verantwoording van de school zelf. Daarom vraagt hij het Utrechtse college om een bemiddelende en stimulerende rol te spelen bij een groter aanbod van duurzaamheidsonderwijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.