Nieuwe lampen maken 'grootste kerstboom' bliksemproof

© ANP
IJSSELSTEIN - Nu kerst weer langzaam om de hoek komt kijken, breekt ook een belangrijke tijd aan voor de zendmast van IJsselstein. Vanaf begin december wordt de 372 meter hoge Gerbrandytoren namelijk traditiegetrouw  omgetoverd tot de 'grootste kerstboom ter wereld', die tot in de wijde omtrek te zien zal zijn. Althans, dat is de bedoeling. Want zo'n metamorfose is natuurlijk geen kinderspel.
Zo ging het vorig jaar nog mis. Vlak voor de ontsteking van de lichtjes sloeg er opeens bliksem in, wat ervoor zorgde dat de lampen kapot gingen en de boom niet aan kon. Om de teleurstelling van vorig jaar weg te spoelen en het evenement dit jaar wel door te kunnen laten gaan, zijn er voorzorgsmaatregelen genomen.

BLIKSEM

Zo worden er dit jaar 135 nieuwe ledlampen ontstoken, die ervoor moeten zorgen dat de provincie voor de twintigste keer kan genieten van de kerstboom. "Bij deze lamp is meer rekening gehouden met dingen als blikseminslag. In de lamp zitten voorzieningen die ervoor zorgen dat hoge spanningen veilig worden afgevoerd", volgens Mischa van Santen, bestuurslid van Stichting De Grootste Kerstboom. "Zo moet hij niet onmiddelijk stuk gaan", doelt hij op vorig jaar.
Deze lampen moeten straks weer de zendmast verlichten.
Deze lampen moeten straks weer de zendmast verlichten. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Vandaag worden de lampen aan de onderste staalkabels, de zogenoemde tuien, bevestigd. Zo'n vijftien man, bedrijfsleden en vrijwilligers, zijn er hard aan het werk. Dankzij hun inspanningen hangen er in de bovenste kabels al lampen. Die kabels worden losgemaakt van de toren, vervolgens worden op de grond de lampjes aangebracht en worden de kabels weer vastgemaakt en op spanning getrokken. Voor die klus moet je geen hoogtevrees hebben, want een deel van het werk is hoog in de toren.
Beneden en bovenin de toren wordt er nog steeds hard gewerkt.
Beneden en bovenin de toren wordt er nog steeds hard gewerkt. © RTV Utrecht / Koen van den Berg

NIET IEDER JAAR

De eerste ontsteking van de kerstboom was in 1992, toch is het nu pas de twintigste  editie. Door tegenvallende financiën bleef de kerstboom regelmatig onverlicht. "We krijgen het geld van onder andere onze sponsors en donateurs", zegt Van Santen. Dit jaar is het wel gelukt om de kosten van ruim een ton bij elkaar te krijgen. Als alles goed gaat met de voorbereidingen, branden de lampjes in IJsselstein weer vanaf 8 december. 
Nieuwe lampjes in de 'grootste kerstboom' zijn bliksembestendig

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.