Omwonenden Blauwe Meije strijden al jaren voor rust: "Wij leven in angst"

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
ZEGVELD - Het is misschien wel de bekendste en langstlopende burenruzie van de provincie: die tussen buitenplaats De Blauwe Meije in Zegveld en de omwonenden. De buurt ergert zich al jaren groen en geel aan de activiteiten op het terrein van de buitenplaats.
Eerder spraken we een aantal keer met Rebecca de Boer die de Blauwe Meije uitbaat. Nu laten we de omwonenden aan het woord.

TERRAS

"De afgelopen jaren hebben we veel overlast gehad", vertelt buurvrouw Conny Pecht. "Kano's die voorbij komen varen, herrie van het terras. Wij zijn hier komen wonen voor onze rust. Dit was onze droom en die valt nu in het water."
Ook is haar uitzicht verpest. Waar ze eerder nog vrij zicht had, is dat nu verpest door een kunstheg. "De waarde van ons huis is met anderhalve ton gedaald. Wie wil hier nog zitten?", vertelt ze met wanhoop in haar stem.

VERKEER

Linda van den Helder, een andere buurvrouw valt haar bij. "Mijn woongenot is verpest. Als je naar het buitengebied verhuist dan kom je daar voor je rust. Als ik naast een horecagelegenheid had willen wonen dan was ik wel naar de stad gegaan."
Wij geven de strijd niet op
Omwonende De Blauwe Meije
Overbuurman Bas Uijterlinde stoort zich vooral aan het verkeer dat De Blauwe Meije aantrekt. "Wij ervaren regelmatig problemen op de T-splitsing. Er komen grote groepen auto's en motoren die veel herrie veroorzaken en de weg blokkeren. Ook wordt mijn uitzicht verpest met grote spandoeken waarop staat: 'terras aan het water' of 'koffie met gebak'."
Voor de buurt begon de overlast zo'n acht jaar geleden. De nieuwe bewoners van buitenplaats De Blauwe Meije zouden de omwonenden in het begin nog op het hart hebben gedrukt dat ze alleen een paar keer per week workshops gingen geven op het terrein. Maar gaandeweg werd er steeds meer georganiseerd.

DRAMA

"Waar zijn we nu op uitgekomen? Een Bed & Breakfast, feesten en partijen, grote festiviteiten en een kakafonie aan uitingen in de tuin", zegt buurman Uijterlinde. Buurvrouw Pecht: "Je denkt dat het allemaal kleinschalig is en dan loopt het uit op een drama. En hoe is het over twee of vijf jaar? Je weet niet waar je aan toe bent. Wij leven in angst."
De waarde van ons huis is met anderhalve ton gedaald. Wie wil hier nog zitten?
Omwonende De Blauwe Meije
Om de activiteiten op het terrein te staken en de rust in de buurt terug te laten keren stapelt de buurt procedure op procedure. Al acht jaar lang zitten ze regelmatig tegenover elkaar in de rechtbank. Vergunningen worden aangevochten en er wordt bij de gemeente aangedrongen op handhaving. Uijterlinde: "Ze doet dingen die niet mogen. Zo verhuurt ze bijvoorbeeld een zaal aan iemand terwijl ze eigenlijk alleen zelf workshops mag geven."

JURIDISCHE STRIJD

Buurman Uijterlinde spreekt liever niet van een 'burenruzie'. Voor hem is het een 'juridische strijd' die tot de Raad van State wordt uitgevochten. De strijd is complex omdat er twee provincies en twee gemeenten bij betrokken zijn. Een deel van de buitenplaats ligt namelijk in Woerden (Utrecht) en een deel in Nieuwkoop (Zuid-Holland).
"De gemeenten falen op twee punten: het negeren van de bezwaren van de omwonenden, en het niet horen van hun problemen. Er worden ook fouten gemaakt in het verlenen van vergunningen. Dat kost die gemeenten veel manuren en geld."

MOE

Acht jaar dus al duurt de strijd en begin december doet de rechtbank weer uitspraak in een aantal zaken die de buurt heeft aangespannen tegen De Blauwe Meije. Het gaat dan onder andere over de verruiming van de terrastijden en het toelaten van huwelijksvoltrekkingen op het terrein.
Maar wat de uitspraak ook wordt, de juridische strijd duurt voort. "Natuurlijk worden wij er wel eens moe van", zegt meneer Uijterlinde. "Maar wat er ook gebeurt, wij geven de strijd niet op", vult mevrouw Pecht aan. Buurvrouw Van den Helder: "Wij laten ons niet wegjagen."

REACTIE

Rebecca de Boer van De Blauwe Meije laat in een reactie weten het niet eens te zijn met aantijgingen van de buurt aan haar adres:
"Angst? Zij zijn niet één keer bedreigd, en wij wel! We hebben eieren tegen ons huis gekregen, modder en puin op onze auto. We zijn jarenlang gestalkt, er zijn foto's genomen en er is gefilmd. Over de herrie van het terras dan. Wij hebben 140 keer handhaving langs gehad. Er is niet één keer een overtreding geconstateerd. Als mensen overlast hebben dan is het gebruikelijk dat de politie gebeld wordt, dat is nooit gebeurd. We hebben daarnaast heel veel tijd en geld aan onderzoeken besteed waaruit blijkt, en dat heeft de Raad van State bevestigd, geen overlast bezorgen. Dat er een huis met anderhalve ton in waarde is gedaald, is niet waar. Dat blijkt niet uit de WOZ-waarde. Het huis wordt juist meer waard omdat De Blauwe Meije wordt opgeknapt. Dat wij andere dingen doen dan dat er vergund is, is ook niet waar. De rechter heeft daar ook uitspraak over gedaan. Wat ons betreft zijn dit pesterijen. Het gaat om een 'querulantenstel' dat ons weg wil pesten en dat lukt ze niet, vandaar dat ze procedures blijven voeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.