Vianen, Leerdam en Zederik naar de stembus voor Vijfheerenlanden

De eerste stemmer op het stembureau in Vianen.
De eerste stemmer op het stembureau in Vianen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
VIJFHEERENLANDEN - Inwoners van Vianen, Leerdam en Zederik gaan vandaag naar de stembus om de raadsleden te kiezen van een gemeente die officieel nog niet bestaat: Vijfheerenlanden. Voor deze fusiegemeente worden drie gemeentes samengevoegd. Op 1 januari 2019 wordt Vijfheerenlanden officieel in het leven geroepen.
Vandaag strijden er acht partijen om de gunst van de kiezer: VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SGP, PvdA, GroenLinks en VHL Lokaal. Die laatste bestaat uit lokale partijen uit de drie gemeentes (VKG Zederik, Lokaal Alert Vianen en Leerdam 2000) die in 2016 besloten samen te werken.
Verkiezingsdebat in Vijfheerenlanden.
Verkiezingsdebat in Vijfheerenlanden. © RTV Utrecht

NIEUWKOMER

Alle partijen zijn al vertegenwoordigd in minstens één van de de drie gemeenteraden op GroenLinks na. Die partij is nieuw in de regio: in de drie gemeentes heeft de partij nog geen enkele zetel. D66 is voor twee van de drie kernen een nieuwkomer en zit alleen in Vianen in de raad.

UITSLAG VERWACHT

De stembussen sluiten vanavond om 21.00 uur.  De voorlopige uitslag wordt vanavond rond 22.30 uur verwacht. De definitieve uitslag volgt dan op vrijdag.

HUIDIGE SITUATIE

Wie de winnaar wordt blijft natuurlijk altijd koffiedik kijken, maar in 2014 kwam het volgende uit de bus. In Vianen kwam toen een coalitie van CDA, SGP, VHL Lokaal en de PvdA aan de macht. In Zederik zwaaien sinds 2014 het CDA, SGP en VVD de scepter en de leiding van de gemeente Leerdam is in handen van VHL Lokaal, SGP, Pvda en CDA.
Affiches van politieke partijen in Vijfheerenlanden
Affiches van politieke partijen in Vijfheerenlanden © RTV Utrecht / Timo Anceaux

41.000 STEMGERECHTIGDEN

Volgens een schatting van het CBS zijn er in Vianen zo'n 15.000 kiesgerechtigden. In Leerdam zijn dat er 15.700. Zederik heeft het minste aantal stemgerechtigden: zo'n 10.500. In totaal gaat het om ongeveer 41.000 mensen die mogen stemmen.

KIESKOMPAS

Mensen die niet weten welk vakje ze vandaag moeten invullen, kunnen nog het Kieskompas raadplegen. Daar krijgen ze een advies na het beantwoorden van vragen over hete hangijzers zoals de zondagsopenstelling van winkels, en hoeveel coffeeshops en windmolens er in de nieuwe fusiegemeente moeten komen.
Politicoloog André Krouwel: "Bij de provincie Utrecht telt Vijfheerenlanden met 54.000 inwoners echt mee, meer dan in Zuid-Holland."

TWAALF PLEKKEN

De rest van Nederland ging in maart al naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Alleen mensen in een fusiegemeente mochten toen thuis blijven. Zij gaan vandaag. Dat gebeurt op twaalf plekken in het land. Naast Vijfheerenlanden gaat het om Groningen, Hoeksche Waard (Zuid-Holland), Het Hogeland (Groningen), Westerkwartier (Groningen), Noardeast-Fryslân (Friesland), Haarlemmermeer (Noord-Holland), West Betuwe (Gelderland), Molenlanden (Zuid-Holland), Noordwijk (Zuid-Holland), Altena (Noord-Brabant) en Beekdaelen (Limburg).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.