Nog steeds stank na dreigen met dwangsom bij biogascentrale Bunschoten

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De PVV en de VVD in de provincie willen weten hoe het kan dat de biogascentrale in Bunschoten-Spakeburg nog steeds stankoverlast geeft, maar er geen dwangsom is opgelegd. De partijen hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.
Biogascentrale Van de Groep maakt van vis- en andre etensresten groen gas en veroorzaakt daarmee al jaren stankoverlast bij omwonenden. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts noemde de overlast en de hoeveelheid klachten 'ontoelaatbaar' en dreigde de biogascentrale Van de Groep zelfs een dwangsom op te leggen, maar volgens de VVD en PVV is er nog steeds geen oplossing voor het probleem.

BRANDBRIEF

Dit weekend startte de omwonenden een petitie en verstuurden ze een brandbrief naar de leden van Provinciale Staten. Hierin staat dat de provincie loze beloften heeft gemaakt. "Het bedrijf stinkt nog net zo erg als het gestonken heeft in de afgelopen jaren." De petitie is al zo'n 700 keer getekend.
De omwonenden hadden vertrouwen dat er nu eindelijk iets aan de stank gedaan zou worden. "Pennarts gaf aan dat zij met last onder dwangsom de mogelijkheid had om het probleem nu echt aan te pakken", schrijven de omwonenden in de brief. "Groot was daarom onze verbazing toen wij in de pers lazen dat de last onder dwangsom was ingetrokken omdat het bedrijf aan alle voorwaarden had voldaan."

DWANGSOM

De PVV wil van het college weten of er alsnog een dwangsom kan worden opgelegd nu er opnieuw klachten zijn over de fabriek. Ook wil de partij weten of de biogascentrale helemaal stilgelegd kan worden.
Ook de VVD maakt zich zorgen om de omwonenden. "Kunt u nogmaals bevestigen dat de huidige situatie bij de firma Van der Groep ontoelaatbaar is en dat er op korte termijn een oplossing komt voor de inwoners van Bunschoten Spakenburg?", vraagt de partij aan Pennarts.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.