Van Rossem Vertelt over de junkentunnel en de drugshostels

Maarten "Het was mensonterend'
Maarten "Het was mensonterend' © rtv utrecht
UTRECHT - Twintig jaar geleden liep er onder Hoog Catharijne een bevoorradingstunnel voor de winkels: de Stationsdwarsstraat. In de volksmond ook wel de tunnel of junkentunnel genoemd. Maarten: "Iedereen die deze plek kon mijden bleef er zover mogelijk vandaan."
In en rond de tunnel leefden op het dieptepunt zo'n 450 verslaafden en psychisch zieke daklozen onder zeer slechte hygiënische omstandigheden. Maarten: "Daarnaast kwamen er verschrikkelijke verhalen uit deze tunnel. Er werden mensen beroofd, verkracht, vechtpartijen. Echt mensonterend."
De tunnel in 1998
De tunnel in 1998 © rtv utrecht

HOSTELS

Wat doe je daar als samenleving mee? Wat doe je daar als gemeente mee? Er kwam een idee. De gemeente wilde in alle wijken van Utrecht hostels bouwen, een voorziening waar mensen konden wonen en gebruiken. Daarnaast werden vier gebruikersruimtes in de stad geopend zodat de tunnel overbodig werd. Dat er iets moest gebeuren, zag iedereen. Maar in de eigen 'achtertuin', daar was niet iedere Utrechter het mee eens. Toch zijn de hostels en gebruikersruimes er gekomen.
Eén van de wijken waar werd geprotesteerd
Eén van de wijken waar werd geprotesteerd © rtv utrecht
Over de tunnel en het unieke hostelproject praat Maarten met Annet van den Akker. Zij is deskundige in de verslavingsopvang en was er bij vanaf het eerste uur. Ook gaat Maarten op bezoek bij Hostel de Hoek aan de Kardinaal de Jongweg. Hij ontmoet daar enkele bewoners.
Van Rossem Vertelt over de junkentunnel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.