RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Ex bereidde coke-moord voor tijdens vechtscheiding

VEENENDAAL - Een 33-jarige vrouw uit Veenendaal heeft geprobeerd een einde te maken aan de bittere vechtscheiding waarin zij was verwikkeld, door opdracht te geven haar ex-man om het leven te brengen. Hij had moeten worden vergiftigd met vervuilde cocaďne. Maar dealer 'Brommertje' met wie dit was afgesproken, zou het geld hebben opgestreken zonder verdere actie te ondernemen.

De vrouw S.S. en haar 55-jarige moeder T.L. stonden in verband met de moordplannen vanmiddag voor het eerst voor de rechter. De vermeende drugsdealer A.A. was vanochtend al aan de beurt. De verdachten zaten de afgelopen maanden alle drie in hechtenis.

UITLOKKING

De vrouw wordt verdacht van uitlokking van moord en voorbereidingen daarvoor. Ze betaalde volgens het OM 1.100 euro aan de dealer en vertelde waar haar ex-man woonde. De 55-jarige moeder hielp haar dochter. Ze vergezelde haar bij de ontmoeting met de dealer, verdachte A., stelt de officier van justitie.

De 21-jarige dealer A. wordt door het OM verdacht van voorbereiding van moord of zware mishandeling. Daarnaast wordt hem oplichting ten laste gelegd, omdat hij het geld van de vrouw zou hebben losgepraat zonder het voornemen er iets voor te doen.

GEWIJZIGDE VERKLARING

Er vloeiden veel tranen tijdens de zitting met de Veenendaalse en haar moeder. Ze hebben de afgelopen maanden wisselende verklaringen over het gebeuren afgelegd en vandaag wijzigde de vrouw haar oorspronkelijke verklaring drastisch. Niet zij maar de dealer zou het initiatief hebben genomen voor de moordplannen.

De vrouw zei contact met de dealer te hebben gekregen toen hij haar een sms stuurde in de veronderstelling haar coke-verslaafde man aan de lijn te hebben. Toen zij hem vertelde van de vechtscheiding en de bedreigingen door haar ex zou 'Brommertje' hebben voorgesteld haar te helpen door de man een gevaarlijk mengsel van cocaďne en heroďne te verkopen.

PERSOONSVERWISSELING

De vermeende cokedealer A. zegt dat hij niet degene is aan wie de vrouw de moordopdracht gaf, maar dat hij wordt aangezien voor iemand anders. Zijn auto zou hij geregeld uitlenen en een van die bekenden zou ook eigenaar van de contacttelefoon zijn. Hij wil echter niet zeggen wie dat is en beroept zich tot nu voortdurend op zijn zwijgrecht.

Volgens zijn advocaat was A. in Marokko toen de telefoon waar de berichten mee werden verstuurd in Veenendaal voor het eerst werd gebruikt. Hij zou nooit contact gehad met mevrouw S., haar moeder en ex-man. Maar S. en haar moeder hebben hem beiden herkend van foto's. Volgens de politie staat hij wel degelijk bekend als de dealer 'Brommertje', bij hem is ook cocaďne aangetroffen.

MOORDOPDRACHT

Het belangrijkste bewijs komt volgens het OM uit de berichten die S. en A. uitwisselden. De vrouw zegt dat zij uit angst voor haar ex-man heel lang is meegegaan in de moordplannen, maar op een gegeven moment zou zij hebben aangevoeld dat de dealer haar alleen maar geld wilden aftroggelen.

Uiteindelijk zou de vrouw hebben beseft dat het allemaal te ver ging en wilde ze dat 'Brommertje' zou stoppen, maar die reageerde niet. De officier van justitie heeft grote twijfels bij dit nieuwe verhaal van de vrouw en vindt het nodig om dit extra laten onderzoeken.

AANGIFTE

De zaak kwam uiteindelijk aan het licht toen de vrouw met haar moeder op 10 augustus zelf aangifte van oplichting deed bij de politie en daar het hele verhaal vertelde. Tien dagen later werd A. opgepakt. Zijn auto was herkend als het voertuig waarin de overdracht van het geld had plaatsgevonden. Bij een doorzoeking werd daarin de telefoon gevonden, waarmee de opdrachtgeefster contact hield.

De rol van moeder T.L. in het verhaal is nog erg onduidelijk. Zij heeft haar dochter het geld gegeven. Maar over wie het geld in de auto aan de dealer heeft overhandigd, vertellen de vrouwen verschillende verhalen.  

VERDER

Het OM zet vraagtekens bij de geestesgesteldheid van de vrouw. Zij zou vanwege de bittere scheiding de deur plat hebben gelopen bij de politie om aangifte te doen tegen haar ex-man, omdat ze wilde dat hij zou worden opgesloten. De vrouw maakte vandaag ook een verwarde indruk.

S. weigerde na haar aanhouding onderzoek door een psychiater en de officier wilde haar daarom laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Maar ze lijkt nu tot inkeer te zijn gekomen en krijgt van de rechter een tweede kans om mee te werken aan onderzoek door een psycholoog en psychiater.

Dealer A. en moeder T.L. mogen het proces van de rechter vanaf morgen in vrijheid afwachten. Ze hoeven geen enkelband te dragen maar kregen wel een contact- en locatieverbod. Mevrouw S. blijft voorlopig vastzitten.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is naar verwachting in maart of april.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht