Jeugdbende Bilthoven hoort taakstraffen eisen

© RTV Utrecht
BILTHOVEN/ZEIST - De officier van justitie heeft taakstraffen en een voorwaardelijke celstraf geëist tegen drie jongeren die zich ernstig hebben misdragen in Bilthoven. Ze kwamen vandaag los van elkaar voor de rechter, achter gesloten deuren.
De groep is in wisselende samenstelling verantwoordelijk voor meerdere gevallen van openlijk geweld, diefstal, heling en vernielingen in de gemeente De Bilt. Zo zou het drietal in september vorig jaar iemand in het winkelmagazijn van de Dirk van den Broek aan de Hessenweg hebben mishandeld. Het slachtoffer werd daarbij op het hoofd gestompt, en tegen de rug en op het hoofd geschopt. Bij andere incidenten hebben leden van de jeugdbende onder meer met geweld een horloge gestolen, een persoon op de Biltse Rading mishandeld en een schoolgebouw binnengevallen.
De hoofdverdachte S.K., een 16-jarige jongen uit Zeist, hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. Hem hangt 100 dagen jeugddetentie boven het hoofd, waarvan 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Omdat hij al 10 dagen in voorarrest zit, hoeft hij waarschijnlijk de cel niet meer in, mits hij zich aan de voorwaarden houdt. De jongen moet een behandeling ondergaan, krijgt een contactverbod met zijn medeverdachten en mag zich niet meer in de gemeente De Bilt vertonen. Daarnaast verdient hij volgens de officier van justitie een onvoorwaardelijke taakstraf van 60 uur.
Leeftijdsgenoot T.G. uit Bilthoven hoorde 120 uur taakstraf tegen zich eisen, waarvan 40 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Hij moet zich laten behandelen en zich onderwerpen aan een psychologisch onderzoek. Bovendien moet hij, als het aan het OM ligt, samen met S.K. een schadevergoeding van 640 euro aan een van de slachtoffers betalen.
Derde verdachte A.M. kan alleen mishandeling in de supermarkt ten laste worden gelegd, andere vergrijpen kunnen niet worden bewezen. Het OM eist tegen deze tiener een taakstraf van 60 uur, waarvan 20 voorwaardelijk.
De zitting van een vierde verdachte uit Ermelo is verplaatst naar dinsdag 4 december. Hij wordt onder meer verdacht van drugsdealen en meerdere gevallen van openlijk geweld in Bilthoven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.