Stichting start doneeractie voor 'dure' renovatie Maartenskerk in Doorn

Archief.
Archief. © Google Streetview
DOORN - De Maartenskerk in Doorn verkeert in zwaar weer. Het iconische gebouw heeft een flinke opknapbeurt nodig, maar er is een groot probleem: er is geen geld. Om de restauratie te bekostigen hebben inwoners van Doorn de stichting Vrienden van de Maartenskerk opgericht.
Dit najaar werd de kerk geconfronteerd met het slechte nieuws dat de gevel gerenoveerd moet worden. "In de onderste laag stenen is vocht geconstateerd, waardoor het fundament van de kerk is aangetast", legt Jaap Lagendijk uit, voorzitter van de stichting. Lagendijk gaat ervan uit dat er zo'n 150.000 euro nodig is voor de hele gevel.
De eigenaar van de kerk, de Prostantse Gemeente Doorn, is verantwoordelijk voor de financiering van de renovatie. Maar die heeft lang niet genoeg geld om dit te bekostigen. Er kan wel beroep worden gedaan op een subsidie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, maar dan nog blijft er dreigingd structureel financieel tekort.
Vanavond is een muzikale bijeenkomst die de aftrap voor het project moet betekenen. Onder leiding van onder andere de burgemeester van Doorn worden Doornaars warm gemaakt om ook donateur te worden. "Het is een rijksmonument, het komt uit de twaalfde eeuw en de kerk staat op een unieke locatie in het dorp. Iedereen in Doorn kent de Maartensdijk wel en dat moet niet verdwijnen", besluit Lagendijk.
Speciale bijeenkomst om donateurs te werven voor renovatie Maartenskerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.