Burgemeester Vianen baalt van rel: "Treurig, want ik moet juist onzichtbaar zijn in verkiezingstijd"

Burgemeester Groeneweg brengt zijn stem uit.
Burgemeester Groeneweg brengt zijn stem uit. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
VIJFHEERENLANDEN - Burgemeester Wim Groeneweg van Vianen betreurt het dat hij uitgerekend in verkiezingstijd het nieuws beheerst. Deze week lekte een profielschets uit waaruit blijkt dat hij waarschijnlijk niet aan de slag gaat als (waarnemend) burgemeester van de fusiegemeente Vijfheerenlanden. De voorkeur gaat uit naar een onafhankelijke kandidaat.
Inwoners van Vianen hebben negatief gereageerd op het uitgelekte profiel. Sommigen hingen zelf posters op met teksten als 'Wij willen Wim Groeneweg als burgemeester', anderen roerden zich op sociale media. Ook verschillende politici lieten weten dat ze het niet eens zijn met de profielschets, die de acht lijsttrekkers vertrouwelijk hebben besproken.

REACTIE GROENEWEG

Vandaag gaan inwoners van Vianen, Leerdam en Zederik naar de stembus om de nieuwe gemeenteraad te kiezen van de fusiegemeente Vijfheerenlanden. Op het stadhuis in Vianen kwam verslaggever Robert Jan Booij vanmorgen burgemeeester Groeneweg tegen. "Ik ben overvallen door alle warmte van de gemeenschap en dat doet me heel erg goed", reageerde hij op vragen over de ontstane ophef. 
Er is echter ook een keerzijde, vindt Groeneweg. "Een burgemeester moet in verkiezingstijd onzichtbaar zijn. Nu ben ik juist prominent in het nieuws en dat is treurig. Mijn vrouw is met mij verdrietig over de gang van zaken." 
Maar is hij nog wel in de race voor het burgemeesterschap van Vijfheerenlanden? "Daar doe ik geen uitspraken over. Dat is aan de commissaris van de koning. Ik ben al zeven jaar burgemeester van Vianen. Ik woon hier met veel plezier en ik word bijna doodgeknuffeld, maar het is verstandig om nu geen uitspraken te doen over het burgemeesterschap. Wel denk ik dat het voor de toekomst van Vianen in ieder geval heel belangrijk is dat deze fusie tot stand komt. Ik verwacht dat het een heel mooie en krachtige gemeente wordt. Er is ook wel draagvlak, denk ik."

SCHANDALIG

Een vrouw die op het stadhuis komt stemmen, is duidelijk. "Burgemeester Groeneweg is een topburgemeester en een hardwerkende man. Het is schandalig wat er nu gebeurt met die profielschets", zegt ze. Ze gaat vandaag zeker stemmen op een Vianees. "Het is toch wel fijn als iemand een beetje weet wat hier leeft en zoveel Vianezen staan er niet op de lijst."
LEEFT HET WEL?
"Vijfheerenlanden begint steeds meer het gesprek van de dag te worden", zegt Tanja van Helsdingen, voorzitter van het stembureau in Vianen. "Het is spannend om te kijken: wat gaat het worden en wat is ieders belang hierin? Het wordt toch onze gemeente." Maar niet iedereen is het ermee eens dat het leeft. "Bij mij in de wijk zijn we hooguit bang dat we voor de sociale woningbouw straks aangewezen zijn op Utrecht in plaats van Zuid-Holland", zegt een vrouw.
Een andere inwoner die komt stemmen, denkt er anders over. "Dit is heel belangrijk. De gemeenten moeten met elkaar de verantwoordelijkheid nemen en goed kijken naar de kleine kernen."
Op 27 locaties kunnen mensen vandaag hun stem uitbrengen en kiezen uit één van de acht partijen. De stemlokalen zijn om half acht geopend en sluiten om negen uur vanavond.
Live bij de stembus (1)
Live bij de stembus (2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.