RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Vianen baalt van rel: "Treurig, want ik moet juist onzichtbaar zijn in verkiezingstijd"

1/3
VIJFHEERENLANDEN - Burgemeester Wim Groeneweg van Vianen betreurt hetdathijuitgerekend in verkiezingstijdhet nieuws beheerst.Deze week lekte een profielschets uit waaruit blijkt dat hijwaarschijnlijk niet aan de slag gaat als (waarnemend) burgemeester van de fusiegemeente Vijfheerenlanden. De voorkeur gaat uitnaar een onafhankelijke kandidaat.

Inwoners van Vianen hebben negatiefgereageerd op het uitgelekte profiel.Sommigenhingen zelfposters op met teksten als 'Wij willen Wim Groeneweg als burgemeester', anderen roerden zich op sociale media. Ook verschillende politici lieten wetendat ze het niet eens zijn met de profielschets, die de acht lijsttrekkers vertrouwelijk hebben besproken.

REACTIE GROENEWEG

Vandaag gaan inwoners van Vianen, Leerdam en Zederik naar de stembus om de nieuwe gemeenteraad te kiezen van de fusiegemeente Vijfheerenlanden. Ophet stadhuis in Vianen kwam verslaggever Robert Jan Booij vanmorgen burgemeeester Groeneweg tegen."Ik ben overvallen door alle warmte van de gemeenschap en dat doet me heel erg goed", reageerde hij op vragen over de ontstane ophef.

Er is echter ook een keerzijde, vindt Groeneweg."Een burgemeester moet in verkiezingstijd onzichtbaarzijn. Nu ben ik juist prominent in het nieuws en dat is treurig. Mijn vrouw is met mijverdrietig over de gang van zaken."

Maar is hij nog wel in de race voor het burgemeesterschap van Vijfheerenlanden? "Daar doe ik geen uitspraken over. Dat is aan de commissaris van de koning. Ikben al zeven jaar burgemeester van Vianen. Ikwoon hiermet veel plezier en ik word bijna doodgeknuffeld, maarhet is verstandig omnu geen uitspraken te doen over het burgemeesterschap.Wel denk ik dat het voor de toekomst van Vianen in ieder geval heel belangrijk is dat deze fusie tot stand komt. Ik verwacht dat het een heel mooie en krachtige gemeente wordt. Er is ookwel draagvlak,denk ik."

SCHANDALIG

Een vrouw die op het stadhuis komt stemmen, is duidelijk."Burgemeester Groeneweg is een topburgemeester en een hardwerkende man. Het isschandalig wat er nu gebeurt met die profielschets", zegtze. Ze gaat vandaag zeker stemmen op een Vianees. "Het is toch wel fijn als iemand een beetje weet wat hier leeft en zoveel Vianezen staan er niet op de lijst."

LEEFT HET WEL?

"Vijfheerenlandenbegint steeds meer het gesprek van de dag te worden", zegt Tanja van Helsdingen, voorzitter van het stembureau in Vianen."Het is spannend om te kijken: wat gaat het worden en wat is ieders belang hierin?Het wordt toch onze gemeente." Maar niet iedereen is het ermee eens dat het leeft."Bij mij in de wijk zijn we hooguit bang dat we voor de sociale woningbouw straks aangewezen zijn op Utrecht in plaats van Zuid-Holland", zegt een vrouw.

Een andere inwoner die komt stemmen,denkt er anders over."Dit is heel belangrijk.De gemeenten moeten met elkaar de verantwoordelijkheid nemen engoed kijken naar de kleine kernen."

Op 27 locaties kunnen mensen vandaag hun stem uitbrengen en kiezen uit n van de acht partijen. De stemlokalen zijn om half acht geopend en sluitenomnegenuur vanavond.

Live bij de stembus (1)


Live bij de stembus (2)


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -