RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie Noord-Holland stopt met fusieplannen Gooi: gaan Blaricum en Laren naar Utrecht?

EEMNES - De provincie Noord-Holland stopt met de herindelingsplannen voor de Gooise gemeenten.De provincievindt dat de fusies onvoldoende steun krijgenvan het parlement. Een van de omstreden fusies was de gedwongen samenwerking tussen Blaricum en Laren met Huizen. En dat terwijl de eerste twee gemeenten al jaren een intensieve samenwerking hadden met Eemnes, gelegen in de provincie Utrecht.

De ambtenaren van dedrie gemeenten werken al jaren samen en ze deleneen gemeentehuis in Eemnes, op grond dus van de provincie Utrecht. Om die reden hebben Blaricum en Laren zich al de afgelopen periode alhevig verzet tegen de gedwongen fusie met Huizen, een gemeente met wie ze beiden geen samenwerking hadden.

Nu de grotedruk van de provincie Noord-Hollandvoorde fusieplannen weg is, krijgen de gemeenten zelf de kans om er met de minister van Buitenlandse Zaken uit te komen. Johan de Bondt van de VVD in Laren hoopt de gemeenten het heft nu weer in eigen handen kunnen nemen en zelf kunnen bepalen met welke gemeente er wordt samengewerkt.

EEMNES VERHEUGD

Naast De Bondt is ook de burgemeester van Eemnes, Roland van Benthem, verheugd met de nieuwe ontwikkelingen. "Met het besluit om fusieplannen voor Laren en Blaricum te stoppen is een einde gekomen aan een periode van onzekerheid", zegt Van Benthem tegen RTV Utrecht. "We kunnen nu door met het versterken van onze organisatie."


Duidelijk is dat ook De Bondt de samenwerking met de gemeente Eemnes en Blaricum wil behouden en waar nodig nog wilintensiveren. "Als we niet alleen op ambtelijk niveaugentegreerd zijn, maar ook bestuurlijk, dan worden wijn gemeente. Je komt dan voor een nieuwe keuze te staan: ligt die gemeente in Noord-Holland of Utrecht?", licht De Bondtde hypothetische situatie toe.

NOG NIET TE VOORSPELLEN

Of dit ook daadwerkelijk de situatie gaat worden, durft De Bondt nog niet te voorspellen. "Het zou zomaar kunnen zijn dat de provincie Noord-Holland volgend jaar ineens weer iets anders besluit. Maar als het wel zover komt dat Laren en Blaricum mogen kiezen dan zeg ik: schuif onze provinciegrens op naar Utrecht", besluit De Bondt.

De VVD-er pleitte er eerder bij RTV Utrecht al voor om Blaricum en Laren naar Utrecht te verplaatsen. "De bestuurscultuur in Utrecht veel prettiger en vriendelijker", was toen zijn standpunt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -