Amersfoort overweegt splinternieuw stadhuis in plaats van renovatie

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort overweegt een verhuizing naar een nieuw huis van de stad. Er zijn zelfs al zeven potentiële locaties voor de nieuwbouw. Dat heeft wethouder Willem-Jan Stegeman laten weten in een brief aan de gemeenteraad.
Vorig jaar kwam de raad overeen dat het huidige gebouw aan het Stadhuisplein een opknapbeurt van 32,9 miljoen euro zou krijgen. Maar rond de gemeenteraadsverkiezingen werd er asbest gevonden in het pand, waardoor het proces stil kwam te liggen. Tijdens de coalitievorming besloten de partijen om het onderwerp opnieuw te gaan bespreken.
Inmiddels zijn er twee extra opties, vertelt Stegeman. "Het college heeft bij het vormen van de coalitie afgesproken dat we huisvesting van de gemeentelijke organisatie opnieuw gaan bekijken. Niet meer alleen door te kijken naar verbouwing, maar ook of de verbouwing gasloos kan worden uitgevoerd. En als derde optie: of nieuwbouw er toe kan bijdragen dat we een betere huisvesting hebben, die per jaar misschien zelfs goedkoper kan zijn."

LOCATIE

Het zou bij de nieuwbouw gaan om een nieuw stadhuis van tussen de 15.000 en 20.000 vierkante meter. Naast ruimte voor het gebouw moet de plek een goede aansluiting hebben op het openbaar vervoer, waaronder de trein. Ook moet er een rol zijn voor de ontwikkeling van de directe omgeving.
Zeven locaties voldoen volgens de locatiestudie aan die ambities. Het gaat om de Wagenwerkplaats, Trapezium, het voormalig Rechtbankgebouw, De Hoef-West, De Nieuwe Stad, Eemplein en Podium in Vathorst. Het college en de raad gaan samen kijken waar een eventueel nieuwe huisvesting van de gemeente het best neergezet zou kunnen worden. De Rechtbanklocatie aan het Stationsplein lijkt volgens de raadsbrief het beste aan de gestelde criteria te voldoen, gevolgd door de Trapeziumlocatie bij het Eemplein.
"De kosten zijn hoe dan ook een heel belangrijk element," aldus Stegeman, "maar natuurlijk niet het enige. Het is een voorwaarde dat iedereen uit Amersfoort met het openbaar vervoer kan komen. We gaan niet ergens in het weiland zitten, omdat dat het goedkoopst is."
Uiteindelijk moeten er drie begrotingen naast elkaar liggen: het huidige gebouw maar dan opgeknapt, het huidige gebouw gasloos en een compleet nieuwe locatie. Op basis daarvan zou begin komend jaar een keuze gemaakt moeten worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.