Bewoners Wittevrouwen balen van ondergrondse container

Bewerking door buurtbewoner.
Bewerking door buurtbewoner. © RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijk Wittevrouwen komen in verzet tegen ondergrondse afvalcontainers. De wijk is klein opgezet en veel mensen hebben geen achtertuin. Als het lekker weer is, zitten bewoners daarom vaak op de stoep. Maar bij Ralph Nunn komt nu een ondergrondse container precies naast zijn bankje te staan.
"De container komt op drie meter van mijn voordeur en op één meter van mijn bankje. Ik ben bang dat ik last krijg van stank, lawaai en ongedierte."
De gemeente Utrecht is bezig met het invoeren van Het Nieuwe Inzamelen. Geen afvalzakken meer op straat, maar ondergrondse vuilcontainers. Dat zorgt volgens de gemeente voor efficiënter ophalen en minder zwerfvuil. Maar wanneer je zo'n container voor je deur krijgt, is dat wel even slikken. Ralph en zijn buren komen daarom in verzet. Ze hebben handtekeningen verzameld en bezwaar ingediend bij de gemeente, in de hoop dat ze deze zomer ongestoord op hun bankje kunnen zitten.
Maar wethouder Klaas Verschuure laat weten dat het niet mogelijk is om de container te verplaatsen. Wel gaat hij onderzoeken of hij de plek aangenamer kan maken door te experimenteren met kunstgras rondom de container. "Dit moet ervoor zorgen dat mensen minder snel hun zak naast de container dumpen, en geeft tegelijkertijd een vriendelijker beeld. Deze proef willen we volgend jaar gaan doen op plekken waar regelmatig afval naast de container wordt geplaatst. Ook plaatsen we indien mogelijk beukenhaagjes om de container voor een vriendelijker aanblik."
Maar voor Ralph is dat geen oplossing. Hij wil gewoon geen container voor zijn deur. "Ik zou het heel jammer vinden als ik een container naast mijn bankje krijg. Ik heb geen tuin en als ik dit stoepje verlies, raak ik heel groot stuk van mijn woonbeleving kwijt."
Verzet in Wittevrouwen tegen ondergrondse vuilcontainer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.