Stembussen voor eerste gemeenteraad Vijfheerenlanden dicht, tellen kan beginnen

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIJFHEERENLANDEN - De stembussen in de gemeenten Vianen, Zederik en Leerdam zijn dicht. Inwoners konden vandaag de raadsleden kiezen voor de fusiegemeente Vijfheerenlanden, die op 1 januari 2019 gevormd wordt.
Er kon tot 21.00 uur gestemd worden. Nu worden de stemmen geteld. Later vanavond komt de voorlopige uitslag binnen, waaruit blijkt wie de grootste partij wordt. Morgen worden de voorkeursstemmen geteld, dus dan wordt bekend wie er in de gemeenteraad komt.
Volgens Kick Gereke, voorzitter van een stembureau in Leerdam, is de dag redelijk verlopen. "Druk kan ik niet zeggen, want dan hadden we echt veel meer mensen moeten hebben." Het is wel aanzienlijk minder druk dan bij landelijke verkiezingen, aldus de voorzitter. "Maar op elke hoek van de straat zie je verkiezingspamfletten hangen. Daar kan het echt niet aan liggen. En er is ook veel verkiezingsstrijd geweest tussen de partijen."
Petra Verwaaij was als voorzitter van een stembureau in Lexmond eerder op de dag zeer positief over de opkomst. "We moeten natuurlijk aan het eind van de dag kijken wat de einduitslag is, maar we verwachten wel 80 procent te kunnen halen."
Eerste keer stemmen voor gemeenteraad Vijfheerenlanden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.