RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Soest wil dassenjacht bij Oude Tempel verlengen

SOESTERBERG - De gemeente Soest vraagt toestemming aan de provincie om ook na 1 december door te kunnen gaan met de dassenverhuizing op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg. Dat betekent mogelijk uitstel voor nieuwbouwproject De Groene Hoogte.

De dassen die op het landgoed wonen moeten wijken voor woningbouw. Stichting Das&Boom verhuist de dieren daarom naar een nieuwe burcht in de buurt van Rhenen. Maar de verhuizing wil tot nu toe nog maar half lukken, ťťn van de twee dassen loopt nog altijd rond.

UITSTEL
Oorspronkelijk gaf de provincie toestemming om de dieren te vangen voor 1 december. In de winter hebben dassen rust nodig. Toch wil de gemeente de verhuizing van de dassen nu niet stil leggen en vraagt daarom om uitstel.

Ook voor de dassen zou het voordelig kunnen zijn om de verhuizing voort te zetten. Stichting Das&Boom gaat er namelijk vanuit dat de twee dassen een stelletje vormen. De wens is dan ook om de dieren samen uit te zetten, maar de stichting kan de das die nu al gevangen is niet eindeloos in quarantaine houden.

NIEUWBOUW
Het leefgebied van de dassen wordt bedreigd door twee nieuwbouwprojecten. Het project De Groene Hoogte wordt op dit moment gebouwd achter de sauna in Soesterberg. Volgens Wethouder Nermina Kundic zou het kunnen dat dit project vertraging oploopt door de moeizame dassenverhuizing.

De burcht van de dassen bevindt zich op Landgoed Oude Tempel. Ook voor dat landgoed bestaan nieuwbouwplannen, maar die zijn in een minder vergevorderd stadium. Of het uitstel van de verhuizing van de dassen ook iets betekent voor die plannen, is daarom niet duidelijk.

WANDELAARS
Als de gemeente toestemming krijgt om ook in december door te gaan met de verhuizing, dan zal dat sowieso gevolgen hebben voor wandelaars. Het gebied rond de burcht is op dit moment namelijk afgesloten met hekken. De gemeente zou deze na 1 december weer weghalen, maar als de provincie toestemming geeft zullen die langer blijven staan.

Wethouder Kundic hoopt echter dat wandelaars niet zelf op zoek gaan naar de vermiste das. De dieren zijn namelijk erg gevoelig voor stress en hebben hun rust hard nodig.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -