RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoortse politiek wacht proces nieuw stadhuis af

AMERSFOORT - Gaat de gemeente Amersfoort verhuizen of toch niet? Het is een vraag die de gemeenteraad al tijden bezig houdt en ondanks dat is er bij lange na nog geen zicht op een antwoord.

Als het aan het college ligt, gaat er verhuisd worden. Wethouder Willem-Jan Stegeman heeft zelfs al laten weten dat er zeven potentiele opties zijn. Maar er zijn dus ook nog andere mogelijkheden.

VERSCHILLENDE OPTIES
Vorig jaar kwam de raad overeen dat het huidige gebouw aan het Stadhuisplein een opknapbeurt van 32,9 miljoen euro zou krijgen. Maar rond de gemeenteraadsverkiezingen werd er asbest gevonden in het pand, waardoor het proces stil kwam te liggen. Tijdens de coalitievorming besloten de partijen het onderwerp opnieuw te gaan bespreken.

Kortom, een verhuizing behoort weer tot de mogelijkheden. En dat is iets wat de SP totaal niet ziet zitten. "Wij staan er heel kritisch tegenover, in principe waren wij voor een sobere en effectieve renovatie. Zo hebben wij daar ook eerder mee ingestemd. Onze zorg is dat een nieuwbouw toch weer heel veel extra geld gaat kosten. Dat hebben we in het verleden ook al gezien bij het Eemhuis", aldus fractievoorzitter Marijke Jongerman.

NIEUWE KANSEN
Amersfoort 2014 is juist blij dat alles weer mogelijk is. De partij was tegen de renovatie van het huidige pand. "Wij vinden dat juist één van de lelijkste plekken van Amersfoort en dan moet je niet gaan renoveren. Het is ook een slecht gebouw en bovendien moeten we op die plek iets moois maken met woningbouw voor studenten. Dat hebben we al tegen elkaar gezegd", aldus fractievoorzitter Ben Stoelinga.

Volgens de partij zijn de zeven locaties die het college aandraagt goede opties. Maar het blijft volgens Stoelinga nog even afwachten. "Er zitten wat ons betreft wel mogelijkheden bij. Maar we gaan nog steeds voor een mogelijkheid om het te doen in bestaande gebouwen zoals op bedrijventerrein De Hoef. Het hoeft niet per se bij het centrum te zitten wat ons betreft."

DRIE OPTIES
Het college en de raad gaan nu samen kijken wat de beste opties zijn. Uiteindelijk moeten er drie begrotingen naast elkaar liggen: het huidige gebouw maar dan opgeknapt, het huidige gebouw gasloos of een compleet nieuwe locatie. Op basis daarvan zou begin komend jaar een keuze gemaakt moeten worden.

"De kosten zijn hoe dan ook een heel belangrijk element. Maar natuurlijk niet het enige. Het is een voorwaarde dat iedereen uit Amersfoort met het openbaar vervoer kan komen. We gaan niet ergens in het weiland zitten, omdat dat het goedkoopst is", aldus wethouder Stegeman.

De SP vindt de kosten ook een belangrijk element en hoopt vooral dat het niet de spuigaten uit gaat lopen. Jongerman: "Er is al één miljoen euro uitgegeven aan onderzoek naar de renovatie van het stadhuis waarover eigenlijk eerder al een besluit genomen was. Nu heeft de nieuwe coalitie weer 750.000 euro extra vrijgemaakt voor nieuw onderzoek. Dat zijn allemaal kosten en we hebben nog helemaal niks."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -