Pistool van nazi-kopstuk in Militair Museum Soesterberg

Conservator Willemsen (links) en Kees Traas van Bevrijdingsmuseum Zeeland.
Conservator Willemsen (links) en Kees Traas van Bevrijdingsmuseum Zeeland. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
SOESTERBERG - Het Nationaal Militair Museum op vliegbasis Soesterberg is erg blij met haar nieuwe aanwinst. Vanaf vandaag prijkt het pistool van Arthur Seyss-Inquart in de collectie van het museum. Op het eerste gezicht geen bijzonder pistool, maar dat het wapen van de hoogste vertegenwoordiger van Hitler in Nederland nu in de vitrine ligt, maakt het museum trots. "Het is een topstuk. Niet vanwege het wapen zelf, maar vooral vanwege de eigenaar."
Het pistool was tijdens de oorlog eigendom van Arthur Seyss-Inquart, rijkscommissaris van bezet Nederland. In 1944 werd het wapen aan een Nederlandse tolk gegeven, als souvenir. De tolk bewaarde het jarenlang thuis, totdat na zijn overlijden het pistool aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland werd geschonken door zijn kinderen. Nu geeft dat museum het pistool aan het Militair Museum. "Ze vonden het van nationaal belang, en dachten dat het hier in Soesterberg beter zou passen", zegt Mathieu Willemsen, conservator bij het museum.
Trots vertelt hij aan de aanwezigen over de herkomst van het wapen. "Het is een Duits pistool, van wapenfabrikant SIG Sauer. Hij heeft het zelf aangeschaft, maar of hij er ook iemand mee heeft gedood weten we niet." Het wapen zal niet in een lege vitrine tentoongesteld worden, want het NMM heeft ook nog twee uniformen en een degen van de in 1946 terechtgestelde Oostenrijker op de kop weten te tikken. "Het wapen is een belangrijke getuigenis van de belangrijkste nazi in ons land", vervolgt Willemsen.
De nieuwe aanwinst van het museum.
De nieuwe aanwinst van het museum. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Het pistool zelf is niks speciaals. Geen persoonlijke inkervingen, en qua formaat valt het niet op. "Het is een gewoon zakpistool, klein en compact. Een groot pistool was namelijk niet handig voor hoge officieren, maar ze moesten zich wel kunnen verdedigen", zo vertelt Willemsen. Toch ziet hij veel historisch belang bij het wapen. "Het is belangrijk om een beeld te krijgen van die man, wat heeft hem bewogen? We hopen toch dat de jonge generatie een stukje geschiedenis meekrijgt en beseft wat hier vroeger is gebeurd."
Maar is het allemaal niet te beladen, om een van de belangrijkste bezittingen van een oorlogsmisdadiger tentoon te stellen in het land waar hij zo berucht is geworden? Het museum denkt van niet. "Het niet tentoonstellen zou een soort ontkenning van deze periode zijn. Wij willen juist objectiviteit uitstralen. Ook is er al een flinke tijd overheen gegaan, Franse en Spaanse voorwerpen zouden vroeger ook beladen geweest zijn", zegt een medewerker.
Het pistool van Seyss-Inquart ligt nu in het Militair Museum.
Het pistool van Seyss-Inquart is vanaf nu te zien in het Nationaal Militair Museum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.