CDA over coalitievorming Vijfheerenlanden: alle opties open

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - Het CDA houdt alle opties open bij de komende coalitieonderhandelingen in Vijfheerenlanden. Dat zei fractievoorzitter Maria de Jong-Middelkoop vandaag in het televisieprogramma UVandaag.
Morgen wordt de definitieve uitslag van de verkiezingen bekend, maar uit de voorlopige tellingen blijkt dat het CDA de grootste partij is in de nieuwe gemeente. Zij zullen daarom het voortouw nemen bij de coalitieonderhandelingen.

BREDE COALITIE

De Jong-Middelkoop zegt met iedereen om tafel te willen. "Wat ons betreft willen we een coalitie die heel breed is, zodat je niet met een smalle coalitie aan het vechten bent, maar breed draagvlak hebt. En het zou ook fijn zijn als het een goede afspiegeling is van de nieuwe gemeente."
Dat betekent dat ook de SGP mag aanschuiven. Eerder gaf De Jong-Middelkoop aan bezwaren te hebben tegen de SGP omdat de partij geen rol ziet weggelegd voor vrouwen in de politiek. Maar volgens de fractievoorzitter is de partij "gezien het grote aantal stemmen zeker een serieuze kandidaat".
Het CDA houdt alle opties open bij de coalitievorming van Vijfheerenlanden

KOOPZONDAG

Bij de coalitiebesprekingen zal ook de koopzondag onderwerp van discussie zijn. Het bleek in het slotdebat voor de verkiezingen ook al een heet hangijzer. De meeste partijen vinden dat er op zijn minst een verruiming van de zondagsopenstelling moet komen.
Alleen de SGP is erop tegen. Als het aan het CDA ligt, wordt per plaats bekeken of er behoefte aan is. In bijvoorbeeld Vianen en Leerdam hebben ondernemers al aangegeven graag open te willen op zondag. Of dat ook gaat gebeuren, zal dus bij de komende onderhandelingen duidelijk worden.
OOG VOOR KLEINE DORPEN EN WIJKEN 
Vijfheerenlanden is een fusiegemeente en is ontstaan na het samenvoegen van de gemeenten Vianen, Leerdam en Zederik. Het CDA zegt de komende tijd vooral oog te willen hebben voor kleinere dorpen en wijken in steden.
"Dat iedereen z'n eigen identiteit daarin kan behouden. En dat we niet gaan proberen overal één geheel van te maken, maar dat die unieke plaatsen kunnen blijven bestaan. Die angst is er altijd bij een fusie, dat alles op één hoop wordt gegooid. En dat moet wat ons betreft niet gebeuren."

WAARNEMEND BURGEMEESTER

De Jong-Middelkoop ging in UVandaag ook nog in op de burgemeestersrel. Deze week lekte een profielschets uit voor een nieuwe (waarnemend) burgemeester van de fusiegemeente Vijfheerenlanden. Daarin stond dat de voorkeur uitgaat naar een onafhankelijke kandidaat, waardoor het erop leek dat de huidige burgemeester van Vianen, Wim Groeneweg, buiten spel werd gezet.
"Het is heel vervelend hoe dat gegaan is", reageert De Jong-Middelkoop. "We wilden als lijsttrekkers nadenken, vooruitlopend op de komende gesprekken, over wat een gewenst profiel zou zijn. Dat profiel is naar buiten gekomen en is een grotere rol gaan spelen dan de bedoeling was."
"We hebben echt voor onze beurt gepraat", zei de fractievoorzitter. "Dat hadden we niet moeten doen." Volgens haar kan Groeneweg nog altijd meepraten in de sollicitatieprocedure. "Wat ons betreft zijn alle opties open."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.