Super Mario, filmhelden en elfjes: dit weekend is weer Comic Con in de Jaarbeurs

© RTV Utrecht / Joost Danvers
UTRECHT - Cosplayers, stripfanaten en gamefans verzamelen zich dit weekend in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar vindt weer Dutch Comic Con plaats, de grootste fantasy-beurs van Nederland.
Het evenement is de ontmoetingsplek voor cosplayers: mensen die zich graag verkleden als hun favoriete karakter uit films, series, games en stripboeken.
Eén van hen is Jessica Bijl. Zij leeft zich elke keer helemaal uit op een kostuum. "Jezelf in iemand anders kunnen verbeelden dan dat ik zelf ben, dat vind ik heel leuk." In UVandaag vertelde Jessica dat ze haar kostuums zelf maakt. Met een outfit van een personage uit de game World of Warcraft is ze ruim een half jaar bezig geweest.

NOG NIET GEACCEPTEERD

De hobby van Jessica is nog niet heel bekend in Nederland. Volgens haar vinden weinig cosplayers het leuk om vanuit Utrecht Centraal in opvallende kostuums over straat naar de Jaarbeurs te lopen. "Wij zijn ook maar gewoon mensen en daarom ben ik af en toe ook bang voor reacties. Ik begrijp dat dit best raar is. Het is nog niet zo geaccepteerd, maar we krijgen gelukkig weinig negatieve reacties."
Tijdens het evenement lopen bezoekers vooral rond in outfits uit films of series die net gelanceerd zijn. "Als de nieuwe Pirates of the Caribbean uit is, loopt iedereen rond als hoofdrolspeler Jack Sparrow", vertelt Jessica. Volgens haar gaat het er vooral om dat mensen blij zijn en zichzelf kunnen zijn.

SPECIAL GUEST

Eerder dit jaar werd al bekend dat fans van de hitserie Stranger Things oog in oog kunnen staan met één van hun helden tijdens Dutch Comic Con. De 15-jarige hoofdrolspeler Gaten Matarazzo komt namelijk als special guest naar de Jaarbeurs. Zowel zaterdag als zondag kunnen bezoekers met hem op de foto of vragen stellen tijdens een Q&A.
Bij de vorige editie in april afgelopen jaar trok de Dutch Comic Cons een record aantal bezoekers. Meer dan 32.000 mensen waren toen in de Jaarbeurs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.