College Soest: "CO2-neutraal in 2030 niet haalbaar"

© Gemeente Soest
SOEST - Het college in Soest wil de duurzaamheidsambitie van de gemeente naar beneden bijstellen. De gemeente wilde in 2030 CO2-neutraal zijn, maar het college zegt nu dat dit niet haalbaar is. Daarom wil het college meegaan met de landelijke ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn.
Wél wil de gemeente meer eigen energie gaan opwekken. De doelstelling was om in 2030 20 procent van de energie zelf op te wekken, lokaal dus. Nu wil het college voorstellen om dit op te hogen tot 50 procent.
De ontwikkelingen gaan snel, maar het is zo goed als onmogelijk om binnen elf jaar alle infrastructuur, woningen, bedrijven en vervoer aan te passen, aldus het college. Wethouder Nermina Kundic: "We willen de impact op onze natuur en ons landschap beperken en inwoners de gelegenheid geven om om te schakelen."
Het college heeft inmiddels een startnotitie opgesteld. Dit is een eerste stap naar een programma om de transitie in goede banen te leiden. Kundic: "In Soest zijn we goed bezig, maar een gestructureerde aanpak - samen met onze inwoners, bedrijven en andere partners - is noodzakelijk om tot zorgvuldige keuzes en vaart te komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.