Jongeren vullen leegte op in Amersfoorts verzorgingstehuis

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - In woonzorgcentrum De Liendert in Amersfoort wonen sinds kort jongeren tussen de oudere bewoners. Het gaat om een tijdelijk project om eenzaamheid tegen te gaan.
"Wilt u het nu echt over de zwartepietendiscussie hebben?", lacht een student met een kwast in zijn hand. "Ja eigenlijk wel", giert een oudere bewoonster het uit. De twee hebben geen moeite om gespreksonderwerpen te vinden tijdens het schilderen. En dat is precies de bedoeling van dit project.
Tijdelijke bewoners De Liendert worden maatjes voor ouderen
Een halve eeuw heeft het Amersfoortse tehuis ouderen met liefde verzorgd. Maar omdat onderhandelingen over een verbouwing van het pand vastliepen met de eigenaar van het gebouw, gaat het centrum dicht.
"De meeste bewoners zijn al in andere tehuizen ondergebracht, er zijn nog zo'n tien oudere bewoners over. Het werd erg ongezellig al die lege kamers", vertelt Christien van Ark van woonzorgorganisatie Beweging 3.0. "En zo ontstond het idee om jongeren te koppelen aan de oudere bewoners."

EENZAAM

"Je zit hier toch vaak en lang alleen. En daarom is het zo'n fijne afleiding dat je met mensen kunt praten", vertelt mevrouw Van de Berg. Ook voor Bernd van Kruistum, student verpleegkunde, is het een uitkomst. Hij kan voor een prikkie antikraak wonen in het pand én hij vindt de aanwezigheid van ouderen heel gezellig. "De ouderen zijn altijd geïnteresseerd en maken een praatje. Het begint 's ochtends al als ik aanschuif bij het ontbijt", zegt Van Kruistum.
De kamer waarin de jongeren wonen, lijkt niet op een doorsnee studentenkamer. Voor de deur staat een stoffen nepplantje en in de huiskamer een ouderwetste versleten bank. "Ik werd wel even getest toen ik hier kwam wonen door een bewoonster. Ze vroeg of ik niet teveel ging drinken. Maar ik heb haar kunnen verzekeren dat dat niet gaat gebeuren", vertelt Van Kruistum.
Het project loopt tot eind januari. Dan moeten alle bewoners elders zijn ondergebracht. Maar de organisatie sluit niet uit dat dit in een ander tehuis wordt voortgezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.