Honderden handtekeningen tegen stankoverlast Bunschoten

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De petitie tegen stankoverlast van de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg is in een paar dagen tijd al meer dan 800 keer ondertekend. De petitie werd afgelopen weekend gestart door omwonenden die de lucht van de fabriek helemaal zat zijn.
De biogascentrale Van de Groep en Zonen maakt van vis- en andere etensresten groen gas. Daarbij komt volgens omwonenden regelmatig een verschrikkelijke geur vrij. De provincie is het ermee eens dat de hoeveelheid klachten 'ontoelaatbaar' is, maar volgens omwonenden wordt er te weinig actie ondernomen. De petitie moet aantonen hoe ernstig de situatie is.
Honderden handtekeningen tegen stankoverlast Bunschoten

JAREN

De stankoverlast van de biogascentrale duurt nu al jaren. "Ik woon hier al achtien jaar", vertelt Wim Koelewijn, één van de omwonenden. "En de afgelopen acht of negen jaar is er al serieuze stank."
Volgens Koelewijn is het vooral in de zomer heel storend. "Dan zit je lekker in de tuin en dan komt er opeens een lucht aanzetten waarvan je naar binnen vlucht. Dan moet je alle ramen en deuren sluiten."

GEZONDHEID

Sommige omwonenden vrezen ook voor hun gezondheid. "Vaak komen ze er pas na jaren achter dat zoiets schadelijk is", legt Koelewijn uit. "Straks blijkt over vijf jaar dat je hier ernstig ziek van kunt worden. Sommige mensen klagen nu al over hoofdpijn."
Koelewijn overweegt zelf nog niet om te verhuizen, maar hoopt dat de provincie kan zorgen dat de biogascentrale verplaatst. "Hij zit te dicht op woonhuizen, het centrum is ongeveer 500 meter van de fabriek", schat Koelewijn. "In de zomer klagen de toeristen op de terrasjes over de stank."

DWANGSOM

De provincie dreigde de fabriek een dwangsom op te leggen, maar nu die van de baan lijkt hebben veel omwondenden weinig vertrouwen in een goede oplossing. "De stank is nog even erg als al die jaren", schreven een aantal omwonenden in een brandbrief aan de Provinciale Staten.
Ook CDA, PVV en VVD in de provincie snappen er niks van en hebben schriftelijke vragen gesteld aan gedeputeerde Mariëtte Pennarts. "In het verleden is steeds toegezegd dat er iets gaat veranderen en dat er controles komen", legt Ron van Reenen van de VVD uit. "Maar we merken dat dat niet gebeurd en voor ons is de maat vol." Pennarts laat weten dat ze eerst met de Provinciale Staten over de situatie in gesprek gaat, voor ze met de pers praat.
Maandag is er op het provinciehuis weer een commissievergadering over de biogascentrale.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.