RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwe woonwijk Vliegbasis Soesterberg moet zorgen voor natuurbehoud

1/2
SOESTERBERG - De voormalige Vliegbasis Soesterberg krijgt zeer waarschijnlijk woningbouw. De provincie Utrecht wil aan de rand van het natuurgebied 220 woningen bouwen. Dat moet uiteindelijk zorgen dat het natuurgebied juist behouden kan worden.

"Het grootste gedeelte van de natuur blijft natuur, juist door die woonwijk. Er wordt geld mee verdiend, zodat er 380 hectare groen behouden blijft", legt boswachter Martijn Bergen uit. "Ik zie natuurlijk liever alleen maar natuur, in plaats van een woonwijk, maar als er dan toch gebouwd moet worden, dan is dit wel de minst erge manier."

NATUUR
Volgens gedeputeerde Pim van den Berg (wonen) is het "een uniek plan" en "een mooie ontwerpopgave om natuur en woonbouw op deze manier in elkaar over te laten gaan". Ook gedeputeerde Mirjam Maasdam (natuur) is enthousiast. "Dit project leidt er straks toe dat mensen zich verbonden gaan voelen met de natuur", legt ze uit. "En dat is volgens mij heel erg belangrijk."

De eerste blauwdrukken van de stedenbouwkundige zijn inmiddels al klaar. Het is niet voor het eerst dat een soortgelijke woonwijk wordt gemaakt, eerder werd het bijvoorbeeld in wijken in Tilburg en Zeist (Kerckenbosch) gedaan.

VELDLEEUWERIK
Er wordt met allerlei aspecten van woningen in samenhang met de natuur rekening gehouden. Zo staat de vliegbasis bijvoorbeeld bekend om de broedplaats van de veldleeuwerik. Als er woningen komen, komen er ook huiskatten in dat gebied. Daarom worden er vennetjes aangelegd, zodat de katten niet zomaar de vliegbasis op kunnen. En zo zijn er een heleboel andere manieren waarop je een denkslag moet maken bij het bouwen van deze wijk.

De nieuwe woonwijk ligt aan de zuidzijde van het Park Vliegbasis Soesterberg en grenst aan Soesterberg-Noord. Het woongebied moet 20 hectare groot worden.

De bedoeling is dat de bouwplannen en vergunningen in 2020 klaar zijn en dat er daarna gebouwd kan worden. De woningen moeten rond 2025 klaar zijn.

Bijzondere natuur en een woonwijk, gaat dat samen?


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -