Utrechtse fotograaf plaatst vervolg op hit-timelapse

Vince is inmiddels alweer 16 jaar.
Vince is inmiddels alweer 16 jaar. © YouTube / Frans Hofmeester
UTRECHT - Het was in een klap een fenomeen, de timelapse die de Utrechtse fotograaf Frans Hofmeester van zijn nu 19-jarige dochter Lotte maakte. Hierin legde hij haar wekelijks vast en maakte er zo een video van waarin te zien is hoe ze telkens weer een stukje ouder wordt. De timelapses van Lotte zijn op YouTube al miljoenen keren bekeken. Vandaag kwam er een nieuw hoofdstuk bij, maar dan van zijn jongste kind: we zien zoon Vince uitgroeien tot een 16-jarige puber. "Het monteren kostte ontzettend veel werk."
Buiten het succes op YouTube bereikte Hofmeester met zijn bijzondere project ook de Nederlandse, Japanse en Amerikaanse media. Vorige maand werd zijn film zelfs gebruikt voor een Britse overheidscampagne over opvoeden. Ook van Vince maakte hij een timelapse en vanochtend plaatste hij op zijn YouTube-kanaal een nieuw deel over zijn zoon. Hofmeester: "Dit is natuurlijk iets heel persoonlijks."
"Als ze nog een baby zijn let je vooral op of ze naar de camera kijken, maar toen ze ouder werden probeerde ik er een ritme in te krijgen. Dat is het moeilijke." Dit is te zien doordat in de video's de kinderen pratend worden vastgelegd. Ook kreeg Hofmeester last van keuzestress. Want ondanks dat zijn nieuwste video nog geen vijf minuten duurt, hield hij uren aan beeldmateriaal over. "Je zou het misschien niet denken, maar het uitkiezen van de beelden kostte echt veel werk."
"Ik wil de beelden graag puur houden, dus ook als hun haar slecht zit wil ik filmen. Ook die dingen horen bij het leven. Maar uiteindelijk zijn zij degenen die bepalen of ik dat ook vast ga leggen." Toch is het hem gelukt om ook zijn jongste kind elke week vast te leggen. En daar zullen veel mensen blij mee zijn: "Online zijn er veel fans, die benieuwd waren naar de volgende video." Het vorige deel over Vince, van 0 tot 14 jaar, is al 1,6 miljoen keer bekeken.
Of ook nu weer de internationale pers aanklopt is de vraag, maar de eerste aandacht is voor de 16-jarige scholier alweer binnen. "Vanochtend heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek de video op Facebook gezet, als eerbetoon aan alle jongens die vandaag zestien zijn geworden!", zegt Hofmeester.
Ondanks alles zijn Lotte en Vince redelijk nuchter onder de aandacht, "de een misschien meer dan de ander." Elke week namen ze weer plaats voor de camera. Nu er weer een deel af is, rijst natuurlijk de vraag wanneer het project 'af' is. "Ik ben er nog niet klaar mee, ik wil hier mee doorgaan. Bij Lotte kan het lastig gaan worden, wanneer ze bijvoorbeeld ergens anders gaat wonen. Dan wordt het moeilijk vast te houden. Maar Vince woont gelukkig nog thuis." Hij is trots op zijn inmiddels wereldberoemde video's. "Ik kan dit zien als mijn magnum opus, mijn meesterwerk. Het wordt als kunstenaar een uitdaging dit te gaan overtreffen."
Toch gaat hij een poging wagen. Hofmeester heeft tenslotte nog meer pijlen op zijn boog. "Ik ben momenteel met iets nieuws bezig op het Westplein in Utrecht, maar wat het precies is kan ik nog niet zeggen..."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.