Voorwaardelijke cel voor vrouw kindermishandelaar Koelewijn

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De rechtbank in Utrecht heeft de vrouw van de eerder veroordeelde kindermishandelaar uit Bunschoten veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. De 55-jarige vrouw, Diana S., wordt gestraft omdat zij haar kinderen niet heeft beschermd tegen de jarenlange agressie van haar man Henk Koelewijn. Volgens de rechtbank heeft S. niet zelf mishandeld.
De rechtbank houdt er in het vonnis rekening mee dat de kinderen hun moeder weinig tot niets kwalijk nemen. Bij hun vader is dat wel anders. Koelewijn zelf werd in mei veroordeeld tot twee jaar cel voor stelselmatige mishandeling van tien van zijn negentien kinderen en het tijdelijk opsluiten van enkelen.
Hij sloeg hen regelmatig hard, vaak met een lat. Hun moeder greep wel in, maar zorgde er niet voor dat het geweld definitief stopte. "U had met ze weg kunnen gaan", stelt de rechtbank.
De geestelijke druk door onder meer haar geloofsovertuiging was geen reden om dit niet te doen, vindt de rechter. Er was volgens de rechter geen sprake van psychische overmacht.
Betrokkenheid van de vrouw bij de opsluiting van de kinderen vindt de rechtbank niet bewezen. Het OM had gevraagd om een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.
De mishandeling vond plaats over een periode van twaalf jaar en is volgens de rechter in het geval van tien van de kinderen bewezen geacht. Koelewijn ging in hoger beroep tegen zijn vonnis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.